Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЩо покласти в тісто: соду чи розпушувач – і як від цього...

Що покласти в тісто: соду чи розпушувач – і як від цього залежить якість тесту

Этот материал также доступен на русском языке
Про те, як правильно використовувати соду та розпушувач у випічці, розповів відомий український кулінар Євген Клопотенко.

Харчова сода – це 100% бікарбонат натрію, а розпушувач – суміш бікарбонату натрію та кислоти, схожої на винний камінь, для активації якої потрібні волога і тепло. Фактично розпушувач – це розведена кислотою сода. Втім, ці порошки працюють у тісті по-різному.

Соду треба гасити кислотою, тому якщо в рецепті є оцет або кефір, то використовують соду. Сода також сприяє підрум’янюванню тіста, тому відмінно підходить для випікання печива.

Розпушувач має власну кислоту, тому його краще додавати в тісто, де немає кислоти, наприклад, на молоці або воді.

Сода активується один раз: при гасінні або змішуванні з кислим інгредієнтом в тісті. А розпушувач, як правило, має подвійну дію. Тобто насамперед він активується і починає утворювати вуглекислий газ, коли його змішують з рідиною. А вдруге він діє, коли нагрівається під час приготування.

Деякі рецепти містять і соду, і розпушувач. Це дає додатковий підйом, коли харчова сода сама не може зробити достатньо вуглекислого газу, щоб розпушити тісто.

Нове на сайті