П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк дізнатися, чому пенсіонер не отримує вікових доплат

Як дізнатися, чому пенсіонер не отримує вікових доплат

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсійний фонд України регулярно проводить прямі телефонні лінії для внутрішньо переміщених осіб, на яких допомагає переселенцям отримати відповіді на питання, що їх хвилюють.

На запитання пенсіонерів-переселенців відповіли фахівці Головного управління Пенсійного фонду в Дніпропетровській області Олена Болжеларська, начальниця управління з обслуговування громадян, та Анжела Немеш, заступниця начальника управління з питань виплат.

– Пенсіонерам, які досягли 70-річного віку, здійснюється доплата 300 гривень. Мені у квітні виповнилось 70, але коштів ніяких не отримую. Коли очікувати цю доплату?

– Із 1 березня 2023 року встановлено щомісячну компенсаційну виплату особам, у яких щомісячний розмір пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, не досягає розміру середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії за 2020 рік:

  • яким виповнилося 80 років і більше, — у розмірі до 570 гривень;
  • яким виповнилося 75 років до досягнення 80-річного віку, — у розмірі до 456 гривень;
  • яким виповнилося 70 років до досягнення 75-річного віку, — у розмірі до 300 гривень.

Щомісячна компенсаційна виплата особам, які досягли 70-, 75- і 80-річного віку, після 1 березня 2023 року встановлюється і виплачується з дати досягнення ними відповідного віку.

Також із 1 березня 2023 року особам у віці від 70 до 80 років, страховий стаж яких становить не менше ніж 35 років у чоловіків і не менше ніж 30 років у жінок, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону, у яких розмір пенсійної виплати з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсаційної виплати, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсії, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), не досягає 3000 гривень, надається щомісячна доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії (пост. КМУ 168 від 24.02.2023 «Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році»).

Можливо, різниця між основним розміром пенсії і загальним розміром пенсійної виплати становить більше ніж 300 гривень, тому встановлення зазначеної щомісячної компенсаційної виплати не вплинуло на загальний розмір вашої пенсії.

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні