Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачПризначення та види болгарок

Призначення та види болгарок

Этот материал также доступен на русском языке
Кутошліфувальна машина вперше була випущена в Болгарії у 1970-х роках. Саме тому в народі її прозвали болгаркою. Сьогодні цей інструмент не втрачає своєї актуальності. Він разом із дрилем та перфоратором відноситься до «джентльменського набору» будь-якого будівельника.

Для чого потрібна кутошліфувальна машина (КШМ)

КШМ використовується для виконання таких завдань, як:

  • шліфування дерева та металу;
  • полірування поверхонь;
  • навмисне старіння дерев’яних предметів;
  • різання металу, металочерепиці, цегли, каменю, профлиста, євроштакетника;
  • зачищення кромок та швів на металевих листах після проведення зварювальних робіт;
  • видалення старих покриттів;
  • брошування деревини.

Спектр завдань, із якими впорається машина, визначає кількість насадок. Від цього залежить ціна на болгарку, тому з набором функцій слід визначитися на стадії купівлі та планування бюджету.

Види КШМ

За типом живлення інструменти поділяються на такі види:

  1. Мережні — підключаються до розетки, для цього передбачено провід з вилкою. Характеризуються великим запасом потужності, але обмежені місцем використання.
  2. Акумуляторні — бездротові моделі, які зручно використовувати за відсутності електрики. Вони оснащені Li-Ion-батареями, які потрібно періодично заряджати. Час роботи та вартість болгарки залежать від місткості акумулятора. Це потрібно враховувати при покупці КШМ. У жодному разі бездротовий інструмент не підійде для тривалої роботи. Його найчастіше використовують для дрібних завдань на ділянці або в будинку.
  3. Пневматичні — головна відмінність від попередніх моделей полягає у відсутності двигуна. Роботу рухомого механізму забезпечує стиснене повітря. Він надає руху лопаті в корпусі, які своєю чергою дають імпульс диска з осями. Такі КШМ відрізняються легкістю. Перш ніж купити болгарку пневматичного типу, потрібно подбати про компресор. Без нього КШМ не працюватиме. Тому її сфера роботи обмежена. Пневматичні інструменти використовуються переважно для металообробки.

Також КШМ можуть бути бензиновими. Такі моделі вирізняються великими габаритами через наявність паливного бака. Вони призначені для різання металу та бетону. Відповідно інструменти оснащуються дисками великого діаметра. Головний недолік бензинових КШМ – шум, який видає двигун. Час роботи обмежений запасом палива. Ці нюанси потрібно обов’язково врахувати перед тим, як купити болгарку із бензиновим двигуном.

Вибір типу КШМ залежить від завдань. Будівельники використовують електроінструмент. Для виконання дрібних робіт зручніший акумуляторний тип. Для металообробки краще придбати пневматичний чи бензиновий агрегат.


*на правах реклами

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні