П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаДовідка про зарплату при нарахуванні пенсії: які відомості мають бути у документі

Довідка про зарплату при нарахуванні пенсії: які відомості мають бути у документі

Этот материал также доступен на русском языке
Довідка про заробітну плату особи видається на підставі особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену заробітну плату підприємством, установою або організацією, де працювала особа, яка звертається по пенсію.

«При поданні заяви на призначення (перерахунок) пенсії пенсіонери надають до ПФУ довідки про зарплату за період до 1 липня 2000 року, видані архівними установами. Такі довідки формуються за нормативно-правовими документами архівних установ. ПФУ, перевіряючи ці довідки на відповідність первинним бухгалтерським документам нарахування зарплати, часто відмовляє пенсіонеру в розрахунку пенсії з урахуванням цих довідок, що призводить до зменшення розміру пенсії на декілька сотень гривень, і вимагає від пенсіонера надати відредаговані довідки у відповідності з вимогами ПФУ.

Архівні установи відмовляються надавати новий варіант цих довідок, аргументуючи це тим, що вони сформовані на основі вимог нормативних документів для архівних установ. Має місце невідповідність нормативних документів формування довідок про зарплату для архівних установ і вимог ПФУ до довідок, які видають архівні установи.

Зачароване коло, а страждають пенсіонери, втрачаючи пенсійні виплати. Як діяти пенсіонерам?»

Віктор Богданов, м. Запоріжжя
(лист надійшов на електронну пошту редакції)

Не треба виключати людський фактор

Всіх обставин ми не знаємо – йдеться про конкретний випадок, який стався саме з вами, чи ви стверджуєте, що такі випадки непоодинокі. Імовірно, що в кожній такій ситуації треба розбиратися окремо. Не виключаємо, що може мати місце і людський фактор. Можливо, наприклад, ви натрапили на неуважного працівника архіву, і тоді потрібно вимагати усунення вимог від архіву. А, можливо, дуже прискіпливим є працівник Пенсійного фонду і, на думку майбутнього пенсіонера, такий працівник чіпляється до дрібниць і не приймає довідку.

В будь-якому разі людина завжди має право звернутися зі скаргою або до керівника відповідної установи, або до вищої інстанції.

Як враховується дохід?

Зі свого боку нагадаємо, що для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера і за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або в разі, якщо страховий стаж, починаючи з 1 липня 2000 року, становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року. Це передбачено статтею 40 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Тобто подавати довідку про зарплату до 2000 року далеко не завжди є обов’язковим. А інколи це просто невигідно. Якщо вже людина подає таку довідку, то в ній має бути зазначена назва первинних документів, на підставі яких її видано, їх місцезнаходження та адреса, за якою можливо провести перевірку відповідності змісту довідки первинним документам. Ця вимога і загалом форма довідки про зарплату для нарахування пенсії затверджені постановою правління Пенсійного фонду України від 25 листопада 2005 року №22-1 (з численними змінами). Це постанова про порядок подання та оформлення документів для призначення пенсій.

Коли довідка може не відповідати за формою?

Згідно з пунктом 2.10 зазначеного порядку, довідка про заробітну плату особи видається на підставі особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену заробітну плату підприємством, установою або організацією, де працювала особа, яка звертається по пенсію. Якщо такі підприємства, установи, організації ліквідовано або припинили своє існування з інших причин, то довідки про заробітну плату видаються їх правонаступниками або архівними установами.

У випадках, коли архівні установи не мають можливості видати довідку за встановленою формою з розшифровкою виплачених сум за видами заробітку, вони можуть видавати довідки, що відповідають даним, наявним в архівних фондах, без додержання цієї форми.

Безсумнівно, в архівних установах знають, якою має бути довідка про зарплату. Разом з тим, як бачимо, трапляються випадки, коли довідка не може бути видана за встановленою формою. Ще раз підкреслимо, що не знаємо всіх обставин конкретної справи, але сподіваємося, що наші роз’яснення хоча б трохи вам допоможуть.

***

Додамо, що, відповідно до пункту 3.3 зазначеного вище порядку, орган, що призначає пенсію, у разі необхідності може надавати установам та особам, що звертаються по пенсію, бланки документів, а також допомогу щодо одержання відсутніх документів для призначення пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні