Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк Пенсійний фонд використовує дані про зарплату при нарахуванні пенсії

Як Пенсійний фонд використовує дані про зарплату при нарахуванні пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
У наших відповідях ми лише роз’яснюємо пенсійне законодавство, допомагаємо прояснити ту чи іншу ситуацію і по можливості щось порадити.

«Звертаюся до редакції із запитаннями, на які хочу отримати відповіді.

1. Я вийшла на пенсію в 2008 році. Для її розрахунку подавала довідку про зарплату за 1986-1990 роки і додатково довідку за 1991 рік. Але мені замість цієї додаткової довідки Пенсійний фонд самостійно додав дані про зарплату за 2000-2008 роки. Про це я дізналася лише нещодавно. Чи правомірно вчинили працівники Пенсійного фонду?

2. Додатково хочу дізнатися, чому у березні не було надбавок моєму чоловікові, коли була індексація пенсій та надбавок тим, кому понад 70 років.

Клавдія Пихтін, село Станіслав, Херсонська обл.»

Відповідаємо на ваші запитання по порядку.

1. Коли ви йшли на пенсію, то за законом для її призначення мали обов’язково врахувати дані про зарплату за будь-які 5 років поспіль до 1 липня 2000 року і за усі періоди роботи після вказаної дати. Річ в тому, що дані про зарплату з 1 липня 2000 року вже були в Пенсійному фонді. Вони надходять автоматично із так званої системи персоніфікованого обліку, яка працює саме з вказаної дати. А от відомості про зарплату до 2000 року необхідно підтверджувати паперовими довідками. Тому вас і просили перед призначенням пенсії надати лише довідку про зарплату до 1 липня 2000 року. Дані про зарплату після вказаної дати не просили, бо вони у працівників Пенсійного фонду вже були і їх також мали врахувати за законом.

До речі, при призначенні пенсії в наші дні довідку про зарплату до 2000 року подавати взагалі не обов’язково – це робиться виключно за бажанням майбутнього пенсіонера. В основному пенсії тепер призначають тільки на підставі відомостей про зарплату після 1 липня 2000 року.

2. У своєму листі ви вказали номер пенсійної справи чоловіка, але у редакції немає доступу до особових справ пенсіонерів. Тобто ми не можемо здійснювати перевірку пенсійних справ – на це у нас немає ані повноважень, ані фактичної можливості. У наших відповідях ми лише роз’яснюємо пенсійне законодавство, допомагаємо прояснити ту чи іншу ситуацію і по можливості щось порадити.

На питання – чому саме не зросла пенсія вашого чоловіка – можемо відповісти лише те, що пенсії у березні підвищували не усім. Причини можуть бути різними. Точну відповідь дадуть лише в Пенсійному фонді, бо подробиці пенсійного забезпечення вашого чоловіка нам невідомі. Разом з тим зазначимо, що так звані вікові надбавки цього року не індексувалися. Особи, яким понад 70 років, далі отримують доплату до пенсії в розмірі 300 гривень, ті, кому понад 75 років, – 456 гривень і ті, кому понад 80 років, – 570 гривень. Зазначені надбавки з 1 березня не підвищувалися, хоча попередньо це планувалося.

У наших відповідях ми лише роз’яснюємо пенсійне законодавство, допомагаємо прояснити ту чи іншу ситуацію і по можливості щось порадити. 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні