Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЧи потрібно при призначенні пенсії подавати довідку про зарплату – відповідь Пенсійного...

Чи потрібно при призначенні пенсії подавати довідку про зарплату – відповідь Пенсійного фонду

Этот материал также доступен на русском языке
Багатьох цікавить питання, чи потрібно надавати довідку про зарплату під час призначення пенсії. У Пенсійному фонді назвали випадки, коли довідка потрібна.

«Незабаром оформлятимуся на пенсію. Чи потрібно надавати довідку про зарплату до липня 2000 року?», – запитала українка з Вінницької області.

Фахівці Пенсійного фонду відповіли, що у певних випадках при поданні заяви на призначення пенсії слід надати довідку про зарплату за період до 1 липня 2000 року.

Так, згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», під час обчислення пенсії враховується заробіток людини за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року.

Зарплата цей період обчислюється за даними реєстру застрахованих осіб.

Довідку про зарплату до 1 липня 2000 року потрібно надати у двох випадках:

• у разі, якщо людина після 1 липня 2000 року отримала менше п’яти років страхового стажу (тоді до Пенсійного фонду слід подати довідку про зарплату за будь-які 60 календарних місяців роботи поспіль до 1 липня 2000 року);

• за власним бажанням, якщо в період роботи до липня 2000 року людина мала високооплачувану роботу або працювала за сумісництвом. Таку довідку видає підприємство, установа чи організація, де працювала людина, на підставі особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену зарплату.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, хто зможе отримувати пенсії понад 13 тисяч гривень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні