Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яДомашня консервація: у чому користь і шкода зимового меню

Домашня консервація: у чому користь і шкода зимового меню

Этот материал также доступен на русском языке
Важко уявити зимовий раціон без консервованих овочів, фруктів та квашеної капусти. Ми змалку знаємо, що домашні заготовки зберігають вітаміни і дуже корисні для нашого здоров'я. 

Але чи так це? На це питання і не лише відповіді дала нутриціолог і консультант з харчування Наталія Ходєєва.

 Чи є користь у консервованих овочах?

Соління, приготовлені за домашніми рецептами, у зимовий період корисні, але у невеликих кількостях. Натуральні маринади покращують якість овочів, зберігаючи їх мінеральний склад. До речі, вживання солінь корисне також при вживанні спиртних напоїв. Алкоголь виводить рідину з організму разом із мінеральними солями, а консервовані овочі допомагають відновити цей баланс.

 Чому взимку радять їсти квашену капусту?

Квашена капуста – один із головних продуктів зими – це відмінне джерело вітамінів С, К та А, які необхідні нам щодня. А ще в квашеній капусті міститься вітамін U, який сприяє відновленню та загоєнню клітин слизових оболонок. Важливо, що квашена капуста є чудовим пре- і пробіотиком для кишечника – натуральна їжа для наших кишкових бактерій.

Варення і компоти так само корисні?

Що стосується компотів, повидла та варення, то все залежить від способу приготування і термінів зберігання. Правильно приготовлені варення та компот (з мінімальною термообробкою і невеликим додаванням цукру) можуть зберегти частину корисних властивостей свіжих ягід. Тому заготовки можуть сприяти одужанню при застудних захворюваннях.

Як правильно харчуватися домашньою консервацією?

Соління потрібно їсти з недосоленими продуктами. Наприклад, з картоплею або рисом, щоб зменшити негативний вплив підвищеної кількості солі на організм. Крім того, соління не рекомендується їсти пізно ввечері.

Чи можна в чай додавати цукор?

Цукор страшний у великій кількості. А у порівнянні з цукрозамінниками він взагалі нешкідливий. Для організму цукор, як і мед, – це глюкоза (прості вуглеводи). Тільки мед містить ще й корисні мікроелементи і вітаміни.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. Якщо ви любите пити чай з лимоном і медом, то додавайте їх у воду, що трохи охолола, оскільки окріп руйнує частину вітамінів.

Що думає про консервацію гастроентеролог?

Гастроентеролог і лікарка-терапевтка вищої категорії Діана Кірсанова зізнається, що негативно ставиться до будь-яких видів консервації, навіть домашньої. Консервовані продукти можуть викликати загострення захворювань як у галузі гастроентерології, так і серцево-судинних та сечовидільних.

– Навіть натуральну домашню консервацію не можна людям із загостренням хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. У здорових пацієнтів вона часто викликає метеоризм – надмірну кількість газів. Якщо говорити про корисний маринований продукт, то це квашена капуста. Але якщо у вас підвищена кислотність, то квашена капуста посилить це і призведе до еритематозної гастропатії (почервоніння слизової оболонки шлунка, може бути осередком ерозій, виразок та їх ускладнень). Однак при хорошому самопочутті трохи квашеної капусти можна, – пояснює лікарка.

Анастасія Єпур

Нове на сайті