П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаГрошіЧи вистачить уряду грошей на пенсії українським пенсіонерам?

Чи вистачить уряду грошей на пенсії українським пенсіонерам?

Этот материал также доступен на русском языке
Чи є гроші на індексацію пенсій і чи будуть пенсії виплачувати взагалі? Такі питання виникають не на порожньому місці. Заяви чиновників наприкінці минулого року налякали пенсіонерів. Чи варто хвилюватися?

Нагадаємо, нещодавно ми розповідали про пенсії, ціни та комуналку: що готує нам новий рік.

З чого все почалося?

Наприкінці грудня міністерка економіки Юлія Свириденко в інтерв’ю одному з британських видань (“Financial Times”) розповіла, що Україна може бути змушена відкласти виплату зарплат держслужбовцям і пенсій мільйонам громадян, якщо ЄС і США не нададуть обіцяну фінансову допомогу на початку року.

«Підтримка партнерів є надзвичайно важливою. Вона потрібна нам терміново», – зазначила віце-прем’єр-міністр.

Втім, як бачимо, мова не йшла про повне припинення виплат, а про можливі затримки. До того ж це було звернення саме до міжнародних партнерів з метою прискорення надання відповідної допомоги.

Далі естафету підхопила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович. В ефірі телемарафону вона припустила, що в разі відсутності міжнародної фінансової допомоги індексація пенсій у 2024 році може не відбутися. Жолнович запевнила, що проблем з фінансуванням поточних пенсій немає, а от грошей на індексацію можуть і не знайти.

«Можливо, не вдасться, якщо насправді будуть такі ризики, говорити про індексацію, але базова пенсія буде виплачена і на це ми знайдемо кошти з внутрішніх українських ресурсів», – заявила міністерка.

За її словами, всі підвищення та індексації в бюджет закладені.

«Я думаю, що ми зможемо впоратися з цими викликами. Я б не хотіла наразі передчасно лякати пенсіонерів тим, що вони не отримають відповідно до закону свої пенсії і підвищення на рівень інфляції, які передбачені. Поки що ми готові їх робити», – додала Жолнович.

Що обіцяють українцям?

Попри намагання заспокоїти такими словами, міністерка все-таки трохи налякала пенсіонерів. І одразу виникає питання, навіщо було обіцяти індексацію пенсій, якщо грошей на неї поки не знайшли?

Погасити пожежу після заяв своїх підлеглих поспішив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Під час засідання уряду він усіх заспокоїв:

«Ми чітко розуміємо, які в нас є інструменти та варіанти. І головне, пенсії і надалі виплачуватимуться вчасно. Індексація відбудеться в березні 2024 року, як це передбачає закон. Зарплати вчителів та лікарів так само виплачуватимуться вчасно».

Прем’єр зазначив, що Україна має домовленості з одинадцятьма державами про багаторічні програми фінансування.

«Маємо програму розширеного фінансування з МВФ. Маємо підтримку інших міжнародних фінансових інституцій та організацій», – додав Шмигаль.

***

Нагадаємо, у вересні минулого року очільник уряду пообіцяв і традиційну березневу індексацію, і пенсійну реформу, що передбачає запровадження бальної системи.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні