П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаТретя квитанція за газ: за що платитимемо

Третя квитанція за газ: за що платитимемо

Этот материал также доступен на русском языке
Нещодавно нас «потішили» ще однією платіжкою за газ. Приходити нові квитанції розпочнуть вже у січні. За що доведеться платити цього разу?

Як було раніше?

Донедавна споживачі газу оплачували два рахунки: за газ за лічильником (або за нормою) і за його транспортування. Однак у цих тарифах не було враховано плату за технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових систем. У той же час поступово втратили чинність нормативно-правові акти, які зобов’язують облгази періодично безкоштовно проводити технічне обслуговування абонентів у житлових будинках.

Наразі газові мережі у багатоквартирних будинках належать їхнім співвласникам. І власники квартир мали самостійно укладати договори про обслуговування газопостачальних систем з організаціями, які мають право надавати ці послуги. Управляючі ОСББ (багатоповерхівок) підписували такі угоди з тим самим облгазом. А ось мешканцям, наприклад, хрущовок оплачувати подібні договори було не під силу. Тому газові мережі обслуговувалися далеко не у всіх будинках. А це могло призвести до аварій.

Про договори і тарифи

З 1 січня 2024 року відповідальність за обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання покладається на операторів газорозподільних мереж (ГРМ). Облгази укладатимуть договори на обслуговування з кожним багатоквартирним будинком. Підписувати їх не потрібно. Якщо послугу було надано, договір вважається підписаним. Також оператори можуть додатково укладати індивідуальні угоди з кожним споживачем.

Форму типового договору вже затвердила Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП)*. Зразок має бути розміщений на сайтах компаній. Крім того, облгази зобов’язані розрахувати вартість технічного обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. Тарифи мають бути розміщені на сайтах – так само, як і графіки проведення техоглядів.

Вартість технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж для різних облгазів буде різною. Тариф залежить від наявного обладнання, стану систем, кількості квартир у будинку. За попередніми підрахунками, розмір щомісячного платежу становитиме близько 25-65 гривень.

За що доведеться платити?

Перелік робіт з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання затверджено наказом Міністерства енергетики. Один раз на рік фахівці повинні здійснювати огляд газопроводів, перевіряти наявність вільного доступу до них, стан фарби та кріплення, наявність футлярів у місцях прокладки через зовнішні та внутрішні конструкції будинку, стан ущільнення міжтрубного простору, очищати його від бруду і, у разі потреби, – відновлювати.

У багатоквартирних будинках раз на півроку – до початку і після закінчення опалювального сезону – проводити перевірку герметичності з’єднань газопроводів і газового обладнання з усуненням витоків. У приватних будинках і квартирах такий огляд роблять один раз на рік.

Один раз на три роки – у міжопалювальний період – у багатоповерхівках мають перевіряти міцність ділянок газопроводу під певним тиском. У приватних будинках і квартирах такі перевірки проводять лише якщо довжина внутрішніх мереж становить понад п’ять метрів.

Щорічно перевіряється надійність запірних пристроїв, встановлених на газопроводах. Проводиться їх очищення від залишків корозії та мастила.

Відповідно до вимог та рекомендацій заводів-виробників, не рідше одного разу на рік проводиться технічне обслуговування газового обладнання. А саме: прочищення пальників і системи видалення продуктів згоряння газу, регулювання режимів роботи, перевірка параметрів спрацьовування автоматики безпеки, перевірка густини газових комунікацій.

Одночасно з техоглядом газового обладнання проводиться перевірка наявності тяги у димових і вентиляційних каналах.

Не рідше ніж один раз на рік постачальник послуг зобов’язаний перевірити належну роботу стаціонарних сигналізаторів загазованості приміщень.

Технічне обслуговування на договірній платній основі у багатоквартирних будинках має проводитися окремо у місцях загального користування і окремо у квартирах кожного з мешканців. Проводяться технічні перевірки під час укладання договорів з облгазом і у приватних житлових будинках.

*Постанова «Про затвердження Типового договору на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку і внесення змін до Кодексу газорозподільних систем» № 2291 від 5 грудня 2023 р.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні