П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаГрошіПенсії, ціни та комуналка: що готує нам новий рік

Пенсії, ціни та комуналка: що готує нам новий рік

Этот материал также доступен на русском языке
Питання розміру пенсій, цін на ліки, продукти харчування та комунальни витрати завжди хвилюють пенсіонерів. У кого і на скільки зростуть виплати в цьому році, і чи не «з'їсть» ці доплати інфляція?

ПЕНСІЇ: кому і коли підвищать виплати?

У січні змінюється розмір прожиткового мінімуму. Так, для осіб, які втратили працездатність, він зросте до 2361 гривні. А от мінімальний розмір пенсій, що залежать від цього показника, в січні перераховано не буде. Їх перерахунок обіцяють провести у березні. Як саме індексуватимуть виплати, поки що невідомо, але прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що розмір середньої пенсії становитиме близько 6 тисяч гривень. Ну то це ви знаєте — як середня температура по лікарні.

Крім того, в січні зросла мінімальна зарплатня з 6700 до 7100 гривень, а з 1 квітня – до 8 тисяч гривень. У зв’язку з цим двічі мають перерахувати і частину пенсій. Йдеться про пенсії за віком для осіб з повним стажем (30 років – у жінок, 35 років – у чоловіків), які не працюють і досягли 65 років. Ці виплати не можуть бути меншими за 40% від мінімальної зарплати. Тобто мінімальний розмір таких виплат у січні не може бути нижчим за 2 840 гривень, а з 1 квітня – за 3 200 гривень.

ЛІКИ: ціни будуть зростати

Учасники фармацевтичного ринку очікують, що вартість ліків далі зростатиме (2023 року на основні препарати, що є в аптечці кожного, зростання склало 17%). При цьому як на препарати закордонного виробництва, так і вітчизняного. Тож пенсіонерам доведеться ще більше покладатися на програму «Доступні ліки» (нагадуємо, що з повним переліком ліків за пільговою ціною можна ознайомитися у наступному номері).

ПРОДУКТИ: що дорожчатиме, а що подешевшає?

На думку економіста Олега Пендзина, спрогнозувати, як зміняться ціни на найнеобхідніші харчові продукти, можна лише до весни 2024 року. Якщо говорити про борщовий набір, на початку року підвищення буде невеликим – на рівні 2-3% на місяць. Це пов’язано з тим, що овочі та фрукти зараз зберігаються на спеціальних складах, де має підтримуватися необхідна температура. І ці витрати будуть додаватися до вартості борщового набору.

Приблизно на початку березня на прилавках з’являться овочі та фрукти нового врожаю – парникові або імпортні. І однозначно ціни на молоді овочі будуть набагато вищими. Існуватимуть дві ціни – на молоді овочі й овочі старого врожаю. Ціни будуть різнитися дуже сильно, майже у два рази.

До кінця зими цінова ситуація на крупи та борошно залишатиметься сприятливою для споживачів. Гречка може подешевшати, ціна на борошно буде стабільною, а цінова динаміка щодо інших видів круп (рис, пшоно) може зазнати незначного коливання.

Як правило, тварини, які перебувають на фермах, дають менше молока. Коли почнеться весна, якщо вона буде теплою, тварини вийдуть на пасовиська і молока буде більше, тому воно подешевшає.

В будь-якому разі в перші місяці 2024-го ціни на прилавках ринків та супермаркетів зростуть до 5%. Це у випадку, якщо в країні не почнуться проблеми, пов’язані з різким скороченням допомоги від наших західних партнерів.

КОМУНАЛКА: тарифи планують змінити, але не зараз

На час воєнного стану і ще півроку після його скасування в Україні заборонено підвищувати вартість тарифів на опалення, гаряче водопостачання і газ.

Однак ціни на холодну воду та електрику не підпадають під мораторій, але тарифи на них не планують підвищувати принаймні до квітня (кінця опалювального сезону). Хоча підвищення вартості в майбутньому експерти назвали неминучим.

Світлана Комісаренко

Читайте та дивіться також: Пенсія 2024: що чекає на пенсіонерів у новому році.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні