П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяІсторія та традиції: як святкують Водохреще у різних країнах світу

Історія та традиції: як святкують Водохреще у різних країнах світу

Этот материал также доступен на русском языке
Хрещення, або Богоявлення, - одне з головних християнських свят, яке за новоюліанським календарем відзначають 6 січня, а за юліанським — 19 січня.

Вважається, що цього дня дві тисячі років тому Христос хрестився у водах Йордану, чим започаткував таїнство хрещення. У різних країнах є різні традиції святкування цього дня.

ІСПАНІЯ, АВСТРІЯ, ПОЛЬЩА

У католицьких країнах Європи, наприклад, в Іспанії, Австрії та Польщі, Богоявлення має ще одну назву — свято Трьох королів, назване так на честь волхвів, які прийшли з дарами до Віфлеєму.

Цього дня прийнято освячувати те, що було даровано Христу — золото, ладан і смирну. Однак, крім цього, мешканці обов’язково несуть до церкви ще й крейду.

Після служби освяченою крейдою на дверях будинків пишуть номер року і літери «К+М+В». Це перші букви імен волхвів – Каспара, Мельхіора та Валтасара. Щоправда, священики дотримуються іншої думки: вони вважають, що ці літери є початком фрази: «Christus mausionem benedicat», що в перекладі означає: «Хай благословить Христос цей дім».

ІЗРАЇЛЬ

На Хрещення біля річки Йордан збирається величезна кількість віруючих, і влада, щоб уникнути тисняви, огорожує місце обряду парканом. Поруч встановлюють купелі, в які заливають воду з Йордану. Вода у річці дуже каламутна, і тому щороку проводять її експертизу. Проте досі не було такого, щоб під час свята вода не відповідала екологічним нормам.

Окрім того, під час церемонії випускають голубів, що символізують зішестя Святого Духа.

БОЛГАРІЯ, СЕРБІЯ ТА ЧОРНОГОРІЯ

У день Хрещення мешканці цих країн збираються на березі найближчої річки, і священик кидає у воду хрест. Вважається, що той, хто першим витягне з води хрест, весь рік буде здоровим і щасливим. Однак для цього охочим доводиться подолати у крижаній воді не менше 30-метрової дистанції.

У болгарському місті Калофер відзначають свято Водохреща традиційним хороводом у крижаних водах річки Тунджа.

Священик кидає хрест у воду. Вважається, хто першим вийме з води кинутий хрест, того цілий рік чекають на успіх і здоров’я.

У Сербії на Водохреще проводиться хода, в якій беруть участь середньовічні лицарі, «запаковані» у справжні лати. Після освячення води вони влаштовують бої на вулицях, оскільки, за повір’ям, що більш гучним і бойовим буде свято, то спокійніше мине рік. У церквах у воду на ніч заведено класти хрест. Якщо вода замерзне, то рік буде вдалим і здоровим.

ГРЕЦІЯ

Напередодні Хрещення після вечірньої служби священик відвідує будинки парафіян і освячує їхнє житло святою водою, кропилом із запашного базиліка, який називають «царською травою». Після цього він розповідає історію свята Водохреща.

Крім того, у Греції у день Хрещення прийнято освячувати кораблі. Причому освячують не лише великі судна, а й маленькі рибальські човни. Діти цього дня ходять по хатах і співають колядки.

ЧЕХІЯ

За традицією, свято Хрещення в Чехії вважається ще й днем благодійності. Цього дня діти вбираються у костюми волхвів, обходять будинки і збирають гроші для бідних. Причому все виглядає дуже натурально — одного з «волхвів» обов’язково вимазують сажею, щоб він зображував Гаспара, чорношкірого короля мага.

ЕФІОПІЯ

У християнській Ефіопії Хрещення називається “Тимкат”. Цього дня містом проходить процесія, яку очолює священик. На голові він несе табот — плиту, що символізує скрижалі з десятьма заповідями. Оскільки Ефіопія — країна пустельна і не завжди є відкрите джерело, воду освячують у басейні. Охочих поринути у освячену воду так багато, що їх просто поливають із шланга.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні