Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДозвілляІсторія і традиції: 7 фактів про високосний рік

Історія і традиції: 7 фактів про високосний рік

Этот материал также доступен на русском языке
2024 рік, що настав, буде високосним. Цей особливий рік зазвичай настає раз на чотири роки і налічується в ньому 366 днів. Таким чином хочуть виправити неточності календаря.

Насправді звичайний рік має не рівно 365 днів, а 365 днів і 6 годин. Ось ці 6 годин накопичуються протягом трьох років поспіль і утворюють ще одну додаткову добу. Якими цікавими фактами «відзначився» високосний рік?

  1.  Словосполучення «високосний рік» уперше з’явилося в Римській імперії при Юлії Цезарі. Римляни називали цей рік «біссекстус», греки – «віссекстус», а слов’яни – «високос», звідки й пішла його назва.
  2.  Вважається, що кожен рік, номер якого ділиться без залишку на чотири, є високосним. Але все не так просто. Згідно з григоріанським календарем, щоб рік вважався високосним, він має ще ділитися без залишку на 100 і обов’язково на 400. Якщо цього не відбувається, то технічно рік не вважається високосним. Тому іноді високосний рік пропускають, наприклад, 2100 рік вважатися високосним не буде.
  3.  У єврейському календарі, який діє в Ізраїлі поряд із григоріанським, високосним роком називають такий, до якого додають місяць, а не день. У 19-річний ізраїльський календарний цикл входять 12 простих і 7 високосних років.
  4.  Страх перед високосним роком виник завдяки тому, що 29 лютого у народному календарі був днем Касіяна Високоса. Він славився злим і мінливим характером і за будь-якої нагоди намагався завдати людям шкоди. За легендою, Касіян видав плани Бога темним силам, за що його карали протягом кожних трьох років, а на четвертий звільняли і відправляли на землю.
  5.  У деяких європейських країнах 29 лютого вважається днем, коли жінка може зробити чоловікові пропозицію. Ця традиція виникла у XVI столітті. Ідея додавати один день до лютого кожні чотири роки на той час здавалася настільки дурною, що в одному з англійських театрів навіть поставили комедію на цю тему. Особливо веселив глядачів жарт, що це буде день, коли жінки мають обміняти сукню на штани і поводитися як чоловіки. Жінкам ідея сподобалася: ця традиція збереглася у Великій Британії і досі називається «днем холостяка».
  6.  Відомо, що люди, які народилися 29 лютого, можуть відзначити свій день народження лише раз на чотири роки. Однак таких людей на планеті дуже мало — за статистикою, народжених в останній день лютого у всьому світі налічується лише 4,1 мільйона людей. Натомість спеціально для них у техаському місті Ентоні, яке було неофіційно проголошено всесвітньою столицею високосного року, раз на чотири роки проводять спеціальний фестиваль.
  7.  Для людей, які народилися 29 лютого, існує також всесвітнє «товариство людей, які народилися у високосний день». Воно було створено у 1997 році і до нього входять 11 тисяч людей. Однією із причин, через яку товариство було створено, стали сайти, які вважають 29 лютого недійсною датою народження. Завдяки цьому товариству «Майкрософт» та «Ютуб» змушені були зайнятися вирішенням цієї проблеми.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні