Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіПарламент України схвалив медичний канабіс: коли з'являться у продажу ліки

Парламент України схвалив медичний канабіс: коли з’являться у продажу ліки

Этот материал также доступен на русском языке
Верховна Рада у другому читанні схвалила законопроект про медичний канабіс (медичну марихуану). Після набуття чинності закону медичний канабіс зможуть використовувати при лікуванні важких захворювань та психічних розладів.

Про що йдеться в законі?

Речовини, що є наркотиками або використовуються для виготовлення таких препаратів, в Україні внесено до «Списку наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів». На цьому документі базується законодавство нашої держави у наркополітиці.

З ухваленням нового закону речовину канабідіол, яку одержують із канабісу, зі списку «Особливо небезпечні наркотичні засоби, обіг яких є забороненим» перенесуть до переліку «Наркотичні засоби, обіг яких є обмеженим». Тобто препарат можна буде використовувати для виготовлення ліків. Для цього в Україні юридичним особам, які отримали відповідну ліцензію, дозволять вирощувати канабіс. Але лише при цілодобовому відеоспостереженні з доступом для нацполіції.

Вирощування конопель передбачається виключно на закритому ґрунті – у приміщеннях і теплицях. Перевозитимуть сировину також під контролем поліції. Кожен кущ забезпечать індивідуальним кодом – щоб відстежувати рух рослин до пацієнта.

Виробництво ліків жорстко контролюватимуть на всіх етапах.

Також закон дозволить ввезення в нашу країну медикаментів на основі медичного канабісу та сировини для їх виробництва.

Водночас документ забороняє вільне куріння, вирощування та продаж канабісу. І передбачає кримінальну відповідальність за його обіг та зберігання.

При яких захворюваннях допоможе медичний канабіс?

Медичний канабіс полегшує тяжкий перебіг захворювань. Відповідно до світових досліджень, препарати на його основі допомагають хворим з неврологічними захворюваннями (розсіяний склероз, епілепсія, хвороба Альцгеймера, хвороба Гентінгтона, синдром Туретта); захворюваннями травного тракту; хронічними болями невропатичного походження.

Науково доведено, що речовини, які є в канабісі, мають високоефективну антимікробну дію – на стафілококи та стрептококи. Позитивний ефект проявляється при лікуванні захворювань імунної системи, артриту та ревматизму, астми, герпесу, діабетичної нейропатії, анорексії.

Скільки людей потребують ліків?

За приблизними оцінками, на момент повномасштабного вторгнення росії ліків на основі медичного канабісу потребували понад 2 мільйони українців. А в результаті війни кількість таких хворих зросте приблизно до 6 мільйонів осіб. Серед них – військовики та мирні жителі, які зазнали поранень.

На сьогоднішній день в Україні такі медикаменти вкрай необхідні онкохворим, пацієнтам, які потребують паліативної допомоги, а також – з посттравматичним стресовим розладом, на який зараз страждають і військові, і цивільні.

Головний плюс препаратів, які містять медичний канабіс, відзначають лікарі – відсутність серйозних побічних ефектів.

Як можна буде отримати ліки на основі канабісу?

Препарати на основі медичного канабісу можна буде отримати лише за електронним рецептом. За певного стану пацієнта лікар випише йому такі ліки. Щоправда, необхідні показання для лікування цими препаратами МОЗ поки що не затвердило.

Щоб контролювати обіг ліків на основі канабісу, дані про рецепти вноситимуть до електронного реєстру. Пацієнти зможуть перевозити і зберігати такі препарати лише у кількості, зазначеній в одному рецепті.

***

Медики не приховують, що при застосуванні медичного канабісу існують і мінуси. Він може викликати ейфорію та звикання – втім, так само, як і багато інших ліків. Тому кожному пацієнтові лікар мусить підібрати правильне дозування. Залежно від індивідуальних особливостей хворого – призначити сорт і концентрацію канабісу, які максимально йому підходять.

У яких країнах використовують медичний канабіс?

Медпрепарати на основі канабісу дозволено використовувати у 56 країнах світу.

Серед них: Німеччина, Іспанія, Нідерланди, Італія, Чехія, Франція, Португалія, Польща, Греція, Австрія, Данія, Бельгія, Норвегія, Ізраїль, Велика Британія, США та Канада.

Доведеться чекати ще півроку

Вже близько семи років у нашій країні ніяк не можуть ухвалити закон про легалізацію канабісу. І ось знову ухвалення закону затягується. Нещодавно у парламенті було зареєстровано постанову, яка може заблокувати вже ухвалений законопроект. Розблокувати його зможуть лише в середині січня, коли парламент розпочне роботу. Ще потім – час на підпис президента. За прогнозами експертів, медичний канабіс може бути легалізовано в Україні не раніше липня 2024 року.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні