Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДозвілляВідомі люди на монетах: Іван Кожедуб - 64 перемоги у повітрі

Відомі люди на монетах: Іван Кожедуб – 64 перемоги у повітрі

Этот материал также доступен на русском языке
Цей ас Другої світової війни став найрезультативнішим льотчиком-винищувачем в авіації антигітлерівської коаліції. На його рахунку щонайменше 64 перемоги у повітрі.

Ми продовжуємо рубрику «Відомі люди на монетах», де знайомимо вас із відкарбованими у металі знаменитими людьми, які увійшли в історію України.

 Іван Кожедуб: 64 перемоги у повітрі

Цей ас Другої світової війни став найрезультативнішим льотчиком-винищувачем в авіації антигітлерівської коаліції. На його рахунку щонайменше 64 перемоги у повітрі.

Народився у селі Шосткінського району Сумської області. 1934 року у своєму селі закінчив школу-семирічку, потім школа робітничої молоді, технікум. Перші кроки в авіації зробив у Шосткінському аероклубі, куди вступив восени 1938 року. А в січні 1940 року отримав виклик у військове училище, закінчив Чугуївську військову авіаційну школу льотчиків, після чого продовжив у ній службу інструктором.

Після початку війни разом з авіашколою був евакуйований до Казахстану, де займався підготовкою льотчиків. Сам Кожедуб потрапив на фронт лише у березні 1943 року.

Перший його повітряний бій був над своїм аеродромом і невдалим: один проти чотирьох винищувачів. Його літак був пошкоджений гарматною чергою, і в метушні бою йому дісталося ще й від своїх зенітників. Кожедубу дивом вдалося посадити сильно пошкоджений винищувач.

6 липня 1943 року на Курській дузі під час сорокового бойового вильоту збив свій перший німецький літак. Наступного дня збив другий, а 9 липня, виконавши протягом дня три бойові вильоти, збив ще два.

Перше звання Героя Радянського Союзу було присвоєно за 146 бойових вильотів і 20 збитих літаків противника Указом від 4 лютого 1944 року.

Другої медалі «Золота Зірка» удостоєний 19 серпня 1944 року за 256 бойових вильотів і ще 28 збитих літаків противника. До кінця війни Кожедуб здійснив 330 бойових вильотів, у 120 повітряних боях збив 64 літаки супротивника. Останній бій, в якому він збив 2 винищувачі ворога, провів 17 квітня 1945-го над Берліном.

Третю медаль «Золота Зірка» отримав 18 серпня 1945 року.

Кожедуб був відмінним стрільцем і вважав за краще відкривати вогонь на дистанції 200-300 метрів, дуже рідко наближаючись на меншу дистанцію.

Жодного разу не був збитий під час війни, і хоча його підбивали, він завжди садив свій літак.

На його рахунку також є і перший у світі реактивний винищувач, німецький Ме-262, який він збив 19 лютого 1945 року.

Після війни продовжував службу на високих посадах у Військово-повітряних силах, 1985 року йому було присвоєно звання маршала авіації. Помер 1991 року.

Валерій Боянжу, Херсон – Одеса

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні