Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачЯк вибрати витяжку для верстатів: види та особливості

Як вибрати витяжку для верстатів: види та особливості

Этот материал также доступен на русском языке
Під час робіт з дерево- та металообробки, накопичується багато стружки та тирси, які потрібно прибирати, і, якщо з великими частинками можна обійтися звичайною щіткою, хоча при постійній роботі це і відбирає багато часу і змушує відволікатися, то з відходами у вигляді пилу самостійно не впорається.

Якщо проблему ігнорувати, то дуже скоро дерев’яний пил почне осідати в організмі, і нічим добрим це не закінчиться. Саме тому потрібні стружковідсмоктувачі, системи аспірації та витяжки для верстатів під час роботи – це аксіома.

Види витяжок для верстатів

Є різні види стружковідсмоктувачів, але у всіх один принцип дії – вони забирають стружку та пил разом із повітрям, а назад повертається вже очищене повітря. Примітно, що системи не страшні для опалення, адже тепло вони не всмоктують, що позитивно позначається на мікрокліматі в цеху чи майстерні.

Основні види:

  1. Почнемо із систем аспірації. Через вартість і розміри, переважно використовувати в цехах і великих виробництвах. Підійде для металообробки та деревообробки. В основному такі трифазні системи, що передбачає напругу 380В, і є стаціонарними, тобто вимагають монтажу в будівлі. Для безпеки під час роботи краще довірити установку професіоналам.
  2. Переносні стружковідсмоктувачі є відмінним варіантом для невеликих майстерень і будинку, зважаючи на свою вартість і потужність до 1.5 кВт, при цьому забезпечують хорошу фільтрацію, і не споживають багато електроенергії. Досить прості в обслуговуванні та конструкції. Складаються з контейнера для збору відходів, рукава з гофри діаметром 100 мм та кришки, в якій знаходиться двигун та елементи керування. Ідеально підходять для деревообробних верстатів, від шліфувальних до фугувальних.
  3. Наступний вид – це мобільні витяжні установки. Випускаються із вбудованими коліщатками, що дозволяє переміщувати витяжку від одного верстата до іншого. Така варіація стружковідсмоктувача є найвигіднішою для приміщень, де є кілька верстатів, підійде майстерням, цехам та навчальним закладам. Ще одна особливість – вони бувають для одного верстата і для двох одразу, у другому випадку витяжка ставиться між верстатами, а рукави підключаються до однієї панелі, але з роздільними шляхами, що значно підвищує ефективність фільтрації, дозволяючи економити місце та інтенсивно працювати відразу обом верстатам.

Процес очищення

Незважаючи на те, що витяжки мають різне компонування, принцип видалення тирси та пилу схожий. Після підключення системи і початку роботи зі верстатом з’являються перші викиди, в цей час запущений мотор витяжки передає свій момент, що крутить, пиловому вентилятору або крильчатці. Так як електродвигуни у стружковідсмоктувачів потужні, то і крильчатка набирає високі обороти і створює сильну відцентрову силу, в результаті тиск у циклоні знижується до стану вакууму, створюючи потужне всмоктування. Стружка і брудне повітря насамперед потрапляють у сепаратор, де під дією гравітації осідають на дні циклону, звідти ж тирса йде в контейнер для збору.

Повітря, що залишилося з пилом, проходить до виходу циклону прямо в фільтри. Фільтр має багато шарів і не пропускає пил та дрібні частинки металу, дерева та інших матеріалів, що дозволяє видавати чисте повітря. Такі фільтри потрібно періодично чистити вручну, просто їх вибиваючи або продуючи стисненим повітрям.

На що звернути увагу?

Безперечно, при виборі витяжки для верстата варто брати до уваги вид операцій з обробки, передбачувану кількість відходів і кількість обладнання, яке виробляє ці відходи. Власне, це визначає вимоги до витяжок та необхідний функціонал. Зрозуміло, що для одного верстата в домашніх умовах буде достатньо компактного відсмоктування невеликої потужності, а в невеликій майстерні, де працюють 4-5 верстатів постійно – буде потрібна потужніша і продуктивніша витяжка.

Адже для деревообробних верстатів використовуються стружковідсмоктувачі різної продуктивності, що залежить від типу верстата, тобто для рейсмусового та осциляційного витяжки відрізняються в 2 а то й у 3 рази, так само і для ¦металообробки.

Отже, основні критерії для вибору витяжок такі:

  1. Потужність. Чим менший цей показник – тим компактніша і тим мобільніша витяжка.
  2. Продуктивність стружковідсмоктувача. Майстерні буде достатньо і до 50 кубічних метрів, підприємству не має сенсу розглядати обладнання з показником менше 100 кубометрів.
  3. Тип підключення – однофазний або трифазний. Потужне обладнання завжди розраховане на 380 В, проте в умовах домашньої чи невеликої майстерні не завжди є можливість підключитися до трифазної мережі.
  4. Якість фільтрів, чим більше шарів і жорсткіший матеріал фільтра – тим вищий ступінь очищення повітря.
  5. Розмір ємності для відходів. Чим більше тирси та стружки виробляється в процесі обробки – тим більша ємність необхідна.
  6. Виробник обладнання. Тут краще не економити і вибрати стружковідсмоктувач надійної марки. Такі компанії як Jet або Metabo виробляють надійні та довговічні системи аспірації.

Виходячи з типу операцій, кількості обладнання та потужності ми дізнаємося, яке потрібно купувати обладнання – це буде переносний стружкопилосос або повноцінна система аспірації. Якщо хочете точно розрахувати, зверніться за консультацією в наш інтернет-магазин. Вам допоможуть вибрати витяжну систему та її варіанти, які будуть релевантні для ваших завдань.


*на правах реклами

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні