Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіЩо означає ухвалення закону про медичний канабіс

Що означає ухвалення закону про медичний канабіс

Этот материал также доступен на русском языке
Використання ліків на основі медичного канабісу (медичної марихуани) дозволено ухваленим Верховною Радою 21 грудня 2023 року законом, повідомляє Національна служба здоров'я (НСЗУ).

Про що йдеться у законі?

  1.  Обіг канабісу дозволено лише в медичній, промисловій та науковій діяльності.
  2.  Виробництво ліків жорстко контролюватиметься на усіх етапах.
  3.  Препарати на основі медичного канабісу можна буде отримати лише за електронним рецептом (так, як це зараз відбувається з морфіном).
  4.  Поширення марихуани з немедичною метою і надалі вважатиметься злочином.

Коли набирає чинності закон?

Закон набирає чинності за півроку після його опублікування – у другому півріччі 2024 року.

У НСЗУ пояснюють ухвалення такого неоднозначного закону тим, що препарати на основі медичного канабісу необхідні сотням тисяч громадян з тяжкими захворюваннями. Їх застосовують, зокрема, для полегшення симптомів у онкохворих, включаючи полегшення болю, розлади харчування, налагодження сну та інших.

Що думає з цього приводу Церква?

Ще задовго до ухвалення закону предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній заявив, що легалізація марихуани в Україні можлива лише у разі вживання її з медичною метою, з користю для здоров’я людини.

«Щоб він (дозвіл канабісу) не призвів до згубних наслідків, щоб під виглядом дозволу медичного це в майбутньому не призвело до того, щоб наркоманія процвітала в українській державі», – сказав митрополит в інтерв’ю «Радіо Свобода».

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні