Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіДе взяти гроші для фронту

Де взяти гроші для фронту

Этот материал также доступен на русском языке
Воююча Україна потребує грошей, і ця важлива проблема не залишає байдужими українців. Наші читачі обговорюють невикористані внутрішні резерви, пропонують шляхи вирішення.

Ми продовжуємо рубрику «Читач пише». Авторами матеріалів, що публікуються тут, є ви, наші читачі.

Сьогодні пропонуємо вашій увазі лист із Вінниці від Є. Чибар.

Як наповнити Держбюджет?

«Мені здається, що на сьогодні є кілька найбільш обговорюваних у нашій країні думок знакових людей. Одна з них належить Спеціальному представнику президента США з питань українського відновлення Пенні Пріцкер. Вона під час візиту до України закликала думати, як нам економічно встояти без допомоги США.

Принципово уточнив формулювання президент Американської торгової палати в Україні Андрій Гундер: головним питанням Пріцкер під час візиту було «Що заважає успіху і хто заважає?» Акцентую на тому, що не сказано, що підтримки не буде. Вона запропонувала просто уявити, що підтримки Заходу немає, і подумати, що нам треба зробити, щоб вижити.

Вона поїхала, а невдовзі наш президент під час зустрічі з африканськими ЗМІ сказав, що без фінансової підтримки від західних партнерів нам доведеться обирати між соцзабезпеченням та витратами на армію. «Треба буде зменшувати підтримку військовикам, виплати їм, або не давати соціальну допомогу. Тобто це… криза», – сказав Гарант.

А ось ще одна його думка, висловлена кілька місяців тому: мовляв, у нас не вкрадено жодного долара із західної фінансової допомоги. Згоден, адже навіть незрячому видно, що вітчизняні крадії повністю задовольняються пограбуванням нашого держбюджету. Це простіше та звичніше. І було б непогано у відповідь на заклик мадам Пріцкер «Давайте шукати такі рішення, які дозволять вам залишатися успішними» для початку задушити до смерті дві українські мафії – тютюнову і спиртову.

Куди діваються гроші?

«На пенсії» вже двічі (спочатку ваш журналіст, потім ваш читач) звертала увагу на 20,7 мільярда гривень, які торік не дійшли до держбюджету завдяки безакцизним цигаркам. Так ось вам ще надзвичайна цифра: за рік наша дотаційна країна через існування нелегального ринку ВСІЄЇ підакцизної продукції втрачає сумарно 37-42 мільярди гривень. Тобто якщо відмінусувати «ліві» цигарки, то крадуть ще стільки ж.

Найгірша ситуація – на ринку спирту: там, як прозвучало у травні на засіданні комітету Верховної Ради з фінансів та податків, у 2021 році тіньова частина сягала 55%. Термін знущальний вигадали – «сірий» спирт. На фронті ЗСУ своєю кров’ю «сірі» зони розширюють, орків відганяючи подалі. А у цих – «сірий» спирт! І все це – секрет Полішинеля, тобто НЕ СЕКРЕТ: податківці повідомляють, що спиртзаводи у семи конкретних регіонах України щомісяця виробляють три тисячі тонн неврахованого спирту. Споживачам спирту, а це деякі лікеро-горілчані заводи, вигідно купувати його за готівку – економлять на акцизі (133 гривні на одному літрі). На 3 мільйони літрів на місяць самі помножите?

Запитання: куди дивляться силові структури? Ну ЗСУ дивляться крізь приціли у бік окупантів – тут без питань. А решта, що, справді, як у вас був заголовок у цій вашій рубриці: кому війна, а кому мати рідна?

Вони збудували обдумані схеми пограбування країни, і навіть зараз не гребують мародерством. За вашими підрахунками, 20,7 «тютюнового» мільярда гривень – це ціна 80 новітніх танків «Леопард». Виходить, в України на ВСІХ підакцизних аферах крадуть 160 танків на рік. Так може, настав час когось із пролазливих… Україна, що спливає кров’ю, чекає».

Нове на сайті