П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯк православні християни святкують Різдво Христове

Як православні християни святкують Різдво Христове

Этот материал также доступен на русском языке
Ось уже дві тисячі років православні християни особливою урочистою радістю прославляють Різдво Господа Ісуса Христа, який прийшов у наш світ для спасіння всіх людей.

Про урочистість цієї події пише святитель Григорій Неокесарійський: «Справді тут, у яслах, був тоді престол херувимський, престол царський, святе святих, престол єдиний славний на землі, престол святіший, бо на ньому спочивав Христос, Бог наш».

Сорокаденний піст

Невипадково Церква встановила сорокаденний піст напередодні цього великого свята. Ми повинні зустріти Новонародженого Богонемовля з чистим серцем, щоб повною мірою відчути радість і благодать цієї рятівної події. Адже цього дня, як сказано у богослужбових піснеспівах, «Син Божий буває сином людським, щоб, сприйнявши найгірше (тобто нашу природу), подати нам найкраще» (освячення, оновлення і богоподібним). Тому і наше ставлення до цієї великої милості Божої має бути відповідним.

Принісши до ясел Богонемовля щире покаяння, оновивши душу в Таїнстві Євхаристії, ми маємо святкувати подію Боговтілення духовно, прославляючи Новонародженого Христа не лише колядками і зовнішнім святкуванням, а й щирою молитвою та добрими справами. Як каже апостол Павло: «Прославляйте Бога і в ваших тілах, і в ваших душах, які суть Божа» (1 Кор. 6, 20). Відвідати цього дня після богослужіння тих, хто потребує нашої допомоги та милосердя, роздати милостиню, допомогти жебракам та знедоленим – буде найкращим святкуванням Різдва Христового.

Як слід розговлятися після служби.
Що можна їсти на Різдво?

Цього дня церковний статут скасовує всі обмеження в їжі, але важливо зберегти помірність, щоб ніщо не затьмарило духовне святкування Різдва. Головне – пам’ятати, що свято – не в багатих і різноманітних наїдках, а в духовному святкуванні великої та рятівної події Боговтілення. Різдво не мусить підмінятися грубими тілесними насолодами і перетворюватися на якийсь бенкет плоті. Тим паче важливо зберегти поміркованість тим, хто тривалий час суворо постив, і різке пересичення може призвести до жалюгідних наслідків.

Як вчать святі отці, суворі пости стають марними, коли після них настане зайве вживання їжі. Для того щоб зберегти в серці благодать молитви і Святих Таїнств, почуття духовної радості великого свята, потрібно берегти у цей день тверезість та духовну бадьорість.

Що таке святки, як їх відзначати?

Святки – святі дні між двома великими святами: Різдвом та Хрещенням, і проводити їх слід святково – без посту, але з молитвою, і у справах милосердя. Це час, коли народ виключно славить Різдво та милосердя Господа, який послав на землю Ісуса Христа.

Християнська традиція святкування свят також відома з давніх-давен. Ще у IV столітті грецькі християни відпочивали, веселилися і виключно святкували два тижні після Різдва. Особлива увага приділялася тому, щоб радісний настрій був у всіх: бідняків, рабів, ув’язнених. У християн стало звичаєм на святки приносити їжу та подарунки до в’язниць і лікарень, допомагати бідним.

Проведемо ці святі дні з користю для душі

Проведемо ці святі дні з користю для душі. Нехай Господь, що народився, осяє наші душі незгасаючим світлом Своєї Божественної любові. Відгукнемося на це диво, адже Христос втілився у нас, а ми втілимось у Нього: «Усі ті, що в Христа хрестилися, у Христа зодягнулися» (Гал. 3,27). Від щирого серця прославимо Богонемовля Ісуса, адже біля Його ясел ми відчуваємо і знаємо, що воістину всиновлюємося Богу (Гал. 4, 4-5). Нехай у це свято Бог народиться в наших серцях, щоб Його милість і благодать завжди були з нами.

ДО ВІДОМА. Різдво Христове святкується 25 грудня за новоюліанським календарем і 7 січня – за юліанським.

За матеріалами православної преси

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні