П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВід переохолодження до обмороження один крок: яким воно буває і як йому...

Від переохолодження до обмороження один крок: яким воно буває і як йому запобігти

Этот материал также доступен на русском языке
Після тривалого перебування на морозі (наприклад, в очікуванні транспорту) можна не лише застудитися, але і зазнати холодової травми, так зване переохолодження. Чим воно небезпечне і як йому запобігти?

Не тільки морози, але й вологість

Зазнати переохолодження можна не лише за наявності великих морозів. Окрім низької температури, холодову травму можуть провокувати такі чинники, як:

  • висока вологість (навіть тривале перебування при температурі плюс 5 – 8 градусів, але за високої вологості, може спричинити у людини холодову травму);
  • вітряна погода (наявність вітру значно збільшує втрату тепла);
  • хронічні захворювання або надмірна втома;
  • належність до певних груп (діти, люди похилого віку особливо чутливі до дії низьких температур через особливості теплообмінних процесів в організмі);
  • носіння тісного незручного взуття, легкого одягу.

Комбінація декількох таких чинників значно посилює ризик розвитку переохолодження.

Яким буває переохолодження?

Переохолодження можна розділити на обмороження (місцеве переохолодження – будь яка частина тіла) та замерзання (загальне переохолодження тіла).

Загальне переохолодження

Загальне переохолодження розвивається поступово.

  • Спочатку у постраждалого з’являються лихоманка, слабкість, втома й сонливість, розвивається дрібне (холодове) тремтіння м’язів і «гусяча шкіра».

  • Якщо несприятливі фактори продовжують діяти, холодове тремтіння досягає максимуму, з’являється поверхнева гіпотермія (зниження температури), сонливість починає переходити у розлад свідомості.

  • Якщо ж холодове тремтіння пригнічується, це свідчить про дуже небезпечну гіпотермію, яка може призвести до зупинки дихання та серця. При цьому стан постраждалого вкрай важкий, може бути непритомним. На цьому етапі вкрай важливо терміново надати допомогу – без неї людина може померти.

Місцеве, або локальне обмороження

Місцеве, або локальне обмороження має декілька ступенів. Тому перш за все треба визначити ступінь обмороження, щоб зрозуміти, яка допомога потрібна людині.

  • I ступінь – шкіра постраждалого блідого кольору, незначно набрякла, чутливість знижена або повністю відсутня;

  • II ступінь – у ділянці відмороження утворюються пухирі, наповнені прозорою або білою рідиною; характерними є підвищення температури тіла, охолодження;

  • III ступінь – омертвіння шкіри: з’являються пухирі, наповнені рідиною темно-червоного або темно-бурого кольору; навколо омертвілої ділянки розвивається запальний вал (демаркаційна лінія); характерний розвиток інтоксикації – охолодження, потовиділення, значне погіршення самопочуття, апатія;

  • IV ступінь – поява пухирів, наповнених чорною рідиною. У постраждалого ознаки шоку (не розуміє, що відбувається, починає втрачати свідомість).

Перша допомога постраждалому

1) Якщо в постраждалого ознаки загального переохолодження, викличте екстрену медичну допомогу і дотримуйтеся вказівок диспетчера. Поки їде «швидка», по можливості:

  • перемістіть людину в тепле приміщення;

  • зніміть з неї холодний, вологий одяг;

  • якщо постраждалий при тямі, дайте йому безалкогольні теплі напої.

2)  Якщо в постраждалого ознаки відмороження, його також треба зігріти безалкогольними гарячими напоями (спиртне давати не треба, щоб не спричинити різкий підйом тиску). Не можна інтенсивно розтирати відморожену частину тіла, а також ставити постраждалого під гарячий душ. Корисно накласти на ушкоджену ділянку чисту пов’язку. Далі треба забезпечити нерухомість переохолоджених пальців, кистей і стоп. За необхідності – знерухомити їх за допомогою імпровізованих шин. У разі ускладнення стану, коли людина починає втрачати свідомість, негайно викликайте «швидку».

За інформацією сайту Міністерства охорони здоров’я

Як розпізнати обмороження?

1 ступінь: відчуття оніміння, поколювання, обпечення. Уражена шкіра бліда, після зігрівання набрякає і червоніє, набуває багряно-червоного відтінку

2 ступінь: поява пухирців із прозорим вмістом. Після зігрівання шкіри з’являються інтенсивний свербіж і різкий біль в уражених місцях

3 ступінь: змертвіння всіх шарів шкіри. Пухирі наповнені кров’яним вмістом

4 ступінь: некроз шкіри і м’язів

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні