Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатСкільки недоотримують грошей пенсіонери ЗСУ, МВС, СБУ, ДСНС, ДПСУ, СЗР і як...

Скільки недоотримують грошей пенсіонери ЗСУ, МВС, СБУ, ДСНС, ДПСУ, СЗР і як підвищити пенсію?

Этот материал также доступен на русском языке
Права пенсіонерів в Україні, на превеликий жаль, доволі часто порушуються саме з боку державних органів. З точки зору логіки та норм права, так не повинно бути, однак реальність є інакшою, тож людям доводиться адаптуватися до неї та вчитися відстоювати свої права і законні інтереси.

На сьогодні вже навіть склалися певні тенденції стосовно виграшних справ, оскільки судові позови громадян до державних органів мають масовий характер.

Чому пенсіонерам не варто ігнорувати проблему недоотримання грошей?

Дехто змирився з такою ситуацією, хибно вважаючи, що судитися з державними органами буде безперспективно. Але це не так, оскільки законодавство є єдиним для всіх. Тож якщо чиновники його порушують, ви маєте підстави для захисту своїх інтересів.

Як свідчить практика, найбільш ефективним способом відстоювання своїх прав у таких випадках є звернення до суду. А для того, аби спростити собі цей процес, варто заручитися допомогою кваліфікованих юристів. До слова, такі фахівці працюють у команді адвокатського бюро «Приходько та партнери». Тож ви можете скористатися якісною юридичною підтримкою та полегшити собі цю справу. Ми спеціалізуємося, у тому числі на пенсійному праві та знаємо, як допомогти своїм клієнтам ефективно перерахувати пенсію для військовослужбовців, працівників МВС, СБУ, ДСНС, ДПСУ та СЗР. Іноді збільшення пенсії сягає 60-90% від тієї, що є наразі! А це тисячі гривень щомісяця!

Адвокат Андрій Приходько

У чому полягає суть проблематики?

Бюрократичних аспектів стосовно пенсіонерів є достатньо багато. Але варто розглянути деякі ключові з них, котрі стосуються військових та представників інших силових відомств, на яких розповсюджуються ідентичні норми права.

Отож, 1 березня 2018 року Пенсійний фонд здійснив перерахунок пенсій для військовослужбовців. Це відбулося на підставі Постанови КМУ № 103 від 21 лютого 2018. Однак під час здійснення цього перерахунку згаданий державний орган, з нашої думки, порушив права військовослужбовців на пенсії. Річ у тім, що не було враховано додаткові види грошового забезпечення, які вони отримували, виходячи на пенсію. Ясна річ, що пенсіонерів така ситуація не задовольнила, тож почалися судові позови. Зразковою в цьому питанні є справа № 160/8324/19. Верховний Суд визнав те, що військовослужбовці та інші пенсіонери з силових структур, на яких поширюються ті самі правові норми, мають право на отримання оновленої довідки про грошове забезпечення та, на підставі неї, на перерахунок пенсії.

Вище був згаданий не єдиний приклад, коли права пенсіонерів порушуються. Так, розмір пенсії було протиправно зменшено до 70% грошового забезпечення. Це є порушенням закону, а також приводом для погіршення того становища, в якому люди перебувають. Приміром, вислуга років деяких військових чи міліціонерів дає можливість отримувати до 90% грошового забезпечення. Саме тому ще одна зразкова справа, яка має номер 240/5401/18, свідчить про те, як пенсіонер вдало зміг відстояти свої права. Це саме стосується і випадків, коли пенсію намагаються обмежити максимальним розміром, котрий складає у 2023 році 20930 гривень.

Кого передусім торкаються перелічені правопорушення

Названі вище Бюрократичні аспекти, яки припускаються стосовно пенсіонерів, найчастіше зачіпають права:

  • військовослужбовців ЗСУ;
  • представників СБУ;
  • представників ДСНС;
  • службовців ДПСУ;
  • представників СЗР;
  • колишніх міліціонерів.

Цей перелік не є вичерпним. Тож, як можна побачити, велика кількість людей страждає від прямого порушення своїх прав.

Чому є сенс судитися з ПФУ?

Відстоювання власного права на справедливу пенсію – це не лише можливість довести свою правду. Це рішення, яке в кінцевому результаті дає людині абсолютно вимірювані переваги у фінансовому еквіваленті.

Як свідчить наша практика у численних виграних судах, після перерахунку пенсія військовослужбовця здебільшого стає приблизно удвічі більшою. Її остаточний розмір залежить від багатьох чинників. Серед них ключовими є звання, посада і вислуга років.

Одним словом, розмір пенсії після виграного суду значно збільшується. Тож ви можете великою мірою підвищити свій добробут, якщо доведете справу до кінця. А головне – реалізуєте це, захистивши свої права, котрі об’єктивно передбачені чинним законодавством.

Скільки часу займає розв’язання питання?

Такі справи розглядаються в середньому від 3 до 6 місяців. Винятком є Київ та Київська область, оскільки ліквідація Окружного адміністративного суду міста Києва призвела до того, що Київський окружний адміністративний суд (в народі «обласний») є дуже перевантаженим. Відтак, це робить розгляд справи дещо довшим, аніж в інших містах. Однак така специфіка аж зовсім не означає, що варто відмовлятися від захисту своїх прав за посередництвом судової інстанції. Тривалість розгляду позову, пов’язана з об’єктивними процесами перевантаження конкретного суду, аж зовсім не впливає на зміст таких кейсів та їх перспективи. Ці справи, як правило, – виграшні.

Які ще ситуації з пенсіями є поширеними?

Окрім перелічених прикладів, достатньо поширеними є ситуації, коли ПФУ не враховує доплату 2000 гривень до основної пенсії. До слова, така доплата була встановлена 1 липня 2021 року. Це відбулося на підставі урядової Постанови № 713. Знову ж, є чимало виграних судів, коли пенсіонерам вдалося відстояти власні права. Тож не варто втрачати можливість подбати про себе та забезпечити собі саме такий розмір пенсії, як це дійсно передбачає чинне законодавство.

Підводячи риску…

Отож, є чимало категорій справ, які свідчать про те, що звернення військових пенсіонерів до суду є виправданим та успішним. Тож не варто зволікати, тим самим відмовляючись від справедливого розміру пенсії, котрий гарантовано вам державою. А команда адвокатського бюро «Приходько та партнери» в цьому допоможе.


*на правах реклами

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні