П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачЗаощаджувати на ліках можна і потрібно: дізнайтеся, як це правильно робити

Заощаджувати на ліках можна і потрібно: дізнайтеся, як це правильно робити

Этот материал также доступен на русском языке
В основному пенсіонери більшу частину своїх мізерних доходів змушені витрачати на ліки. Але ж ціни в аптеках продовжують повзти вгору. Особливо важко доводиться людям з хронічними захворюваннями.

Як можна заощадити на покупці ліків без шкоди для здоров’я?

Які ліки можна отримати безкоштовно?

Про програму реімбурсації (відшкодування) «Доступні ліки» ми писали неодноразово. Завдяки їй за рецептом лікаря в аптеці можна отримати необхідні препарати безкоштовно або з доплатою, решту аптекам відшкодовує держава. Перелік медикаментів, які входять до цієї програми, оновлюється двічі на рік. Зараз оновлений реєстр* налічує:

  • 411 неінсулінових препаратів для лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету другого типу, бронхіальної астми, розладів психіки та поведінки, епілепсії, хвороби Паркінсона і потреби в імуносупресії (з них безоплатними є 139 лікарських засобів);

  • 72 препарати для лікування цукрового діабету (інсулінові) – 45 з них є безкоштовними;

  • 9 комбінованих лікарських засобів, які призначають при хронічних хворобах нижніх дихальних шляхів (за 8 препаратів не доведеться платити).

Крім того, є окремий список медвиробів, який налічує 23 найменування тест-смужок для вимірювання рівня цукру (два з них безкоштовні, за інші доведеться доплатити).

Як придбати «Доступні ліки»?

Щоб отримати ліки безкоштовно або з незначною доплатою, треба звернутися до відповідного фахівця:

  •  сімейного лікаря, терапевта або педіатра при серцево-судинних захворюваннях, цукровому діабеті II типу, бронхіальній астмі та ХОЗЛ (хронічне обструктивне захворювання легень);
  •  психіатра при розладах психіки та поведінки;
  •  психіатра або невролога при епілепсії;
  •  ендокринолога при нецукровому або інсулінозалежному діабеті ;
  • невролога при хворобі Паркінсона.

Що стосується імуносупресивних препаратів, то рецепт на них виписує трансплант-координатор.

Після отримання призначення і першого е-рецепту від лікаря-спеціаліста подальші рецепти можна отримувати у свого сімейного лікаря.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: вимушені переселенці можуть звертатися до лікаря без декларації.

Дізнатися адреси аптек, де реалізують ліки за програмою «Доступні ліки», можна у лікаря або за безкоштовним номером контакт-центру Національної служби здоров’я 16-77.

Якщо ви перебуваєте в лікарні

Ще один документ, який не можна оминути, – Національний перелік основних лікарських засобів (далі – Нацперелік), затверджений постановою Кабінету Міністрів № 333 від 25 березня 2009 року (в редакції від 26.08.2023 р.).

Нацперелік містить 783 лікарських засобів з доведеною ефективністю, які застосовуються в лікуванні серцево-судинних захворювань, хвороб органів дихання, інфекційних захворювань, хвороб кістково-м’язової системи, хронічних захворювань нирок тощо. Вони закуповуються закладами охорони здоров’я коштом державного та місцевих бюджетів. І скористатися ними може будь-який пацієнт при отриманні як екстреної, так і первинної медичної допомоги. Для пацієнтів, які лікуються в лікарні, ліки з Нацпереліку мають надавати безкоштовно на весь період перебування в стаціонарі, уточнюють в Міністерстві охорони здоров’я.

Ознайомитися з переліком безкоштовних ліків можна на сайті “Ліки контроль”. Ця інформація також має розміщуватися на інформаційних стендах лікарні, на офіційних сайтах регіональних департаментів та управлінь охорони здоров’я.

Крім того, в різних населених пунктах є місцеві програми забезпечення пацієнтів ліками (дізнатися про це можна у свого лікаря). При цьому місцеві органи влади можуть закуповувати препарати поза Національним переліком основних лікарських засобів, якщо, звичайно, в бюджеті на це є гроші.

ВАЖЛИВО! Якщо в лікарні не надають безкоштовні ліки з Національного переліку, можна звернутися зі скаргою до головлікаря установи і до керівництва місцевого департаменту охорони здоров’я.

Перелік лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, станом на 10 серпня 2023 року» (наказ МОЗ України № 1495 від 21.08.2023 р.)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні