П’ятниця, 10 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯкщо дитина залишилася без батьків: як оформити опіку над онуками

Якщо дитина залишилася без батьків: як оформити опіку над онуками

Этот материал также доступен на русском языке
Бувають ситуації, коли дитина залишається без догляду батьків. Причина - або смерть батьків, або вони зловживають спиртними напоями, ведуть аморальний спосіб життя. І щоб дитина росла у родині, бабуся або дідусь виявляють бажання піклуватися про неї.

Що потрібно знати перед тим, як оформити опіку над онуками?

Куди звертатися?

Спочатку вам потрібно звернутися до служби у справах дітей за місцем свого проживання. В цій службі вам порадять, які документи необхідно зібрати саме у вашому випадку, щоб оформити опіку над дитиною.

Орган опіки і піклування може надати висновок щодо доцільності вашого опікунства, враховуючи норми Цивільного кодексу (ЦК), де визначено вичерпний перелік кола осіб, які не можуть бути опікунами. Обстежити житлові умови, щоб переконатися, що дитині буде добре з вами, вона зможе навчатися і умови для її розвитку створено.

Коли потрібно йти до суду?

Якщо вам опіку над дитиною не було встановлено, звертайтеся до суду. Частиною третьою статті 60 ЦК України передбачено, що суд встановлює опіку над малолітньою особою і піклування над неповнолітньою особою, якщо при розгляді справи буде встановлено, що вони позбавлені батьківського піклування. Згідно з частиною 4 статті 63 ЦК, опікун призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов’язки опікуна. При призначенні опікуна для малолітньої особи і при призначенні піклувальника для неповнолітньої особи враховується бажання підопічного.

Звертатися до суду потрібно з позовною заявою, в якій – просити встановити опіку над малолітніми, призначивши вас опікуном. Ви можете написати її як самостійно, у довільній формі, так і звернутися по допомогу в оформленні до центрів безоплатної правової допомоги.

Які документи необхідно зібрати?

  1. Довідку про склад родини.
  2. Свідоцтва про народження дітей.
  3. Якщо батьки померли – копію свідоцтва про смерть.
  4. Акт обстеження умов проживання родини.
  5. Лікарняні довідки.
  6. Довідки про доходи.
  7. Інші документи, листи, висновки, характеристики.

В яких випадках можуть припинити опіку?

Відповідно до статті 75 ЦК, за заявою органу опіки та піклування, суд може звільнити особу від повноважень опікуна або піклувальника, якщо:

  • між підопічною дитиною та опікуном створилися відносини, які унеможливлюють їх спільне проживання;
  • про дитину не дбають належно;
  • порушено права дитини та інше.

Якщо під час виховання дитини опікун помер, до суду може звернутися інша особа, яка буде дбати про виховання дитини.

До суду може звернутися і сам опікун (або служба у справах дітей), щоб було припинено опіку. Причина для цього може бути різною: і стан здоров’я, і вік опікуна, і конфлікти та непорозуміння з дітьми, і те, що коли опікун брав під опіку, сподівався, що впорається, а тепер не розрахував власних сил. При цьому може бути призначено нового опікуна.

Тож, завжди крок щодо виховання дітей повинен бути зваженим і відповідати інтересам дитини.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Раніше ми розповідали про заповіт: чи можна оскаржити документ про спадщину.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні