Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЗаповіт: чи можна оскаржити документ про спадщину

Заповіт: чи можна оскаржити документ про спадщину

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції надійшов лист від Євгена Гончара, мешканця Одеської області. Він надіслав копію заповіту дружини, яка заповідає усе своє майно доньці. 

Дописувач запитує, чи може він відсудити це майно у доньки, адже з жінкою він прожив 30 років, виховував її доньку.

Що таке заповіт?

Заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті (стаття 1233 Цивільного кодексу (ЦК) України). Право на заповіт має фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Право на заповіт здійснюється особисто. Вчинення заповіту через представника не допускається (стаття 1234 ЦК України).

Наданий вами текст заповіту відповідає волі спадкодавця. Заповіт був складений в письмовій формі уповноваженою особою – нотаріусом, дієздатність спадкодавця була встановлена. Тобто немає підстав оскаржувати те, що за змістом є законним і відповідає волі тієї, що склала заповіт.

Як можна скасувати або змінити заповіт?

Відповідно до статті 1254 ЦК, заповідач має право у будь-який час скасувати або скласти новий заповіт. Заповіт, який було складено пізніше, скасовує попередній повністю або у тій частині, в якій він йому суперечить. Якщо новий заповіт був визнаний недійсним, чинність попереднього не відновлюється. Крім випадків, коли особа, яка складала заповіт, не усвідомлювала значення своїх дій і (або) не могла керувати ними або на неї чинили фізичний або психічний тиск.

Заповідач має право у будь-який час внести до заповіту зміни. Скасування заповіту, внесення до нього змін провадяться заповідачем особисто і підлягають державній реєстрації у Спадковому реєстрі.

Тож виходячи з усього сказаного вище, тільки ваша дружина, якщо б була жива, мала б право скасувати свій заповіт. Ви його скасувати не зможете.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. У постанові Верховного суду від 09 червня 2022 року в справі № 369/1913/17 вказано, що: «право на заповіт може бути реалізоване протягом всього життя особи і включає як право на складення заповіту або кількох заповітів, так і право на їх зміну, скасування».

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні