П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЩо приготувати на Різдво: пиріг «Ялинка» – прикраса святкового столу

Що приготувати на Різдво: пиріг «Ялинка» – прикраса святкового столу

Этот материал также доступен на русском языке
Різдво - світле свято для усіх християн, яке має власні кулінарні традиції. У цей день закінчується строгий піст і, крім куті, узвару, вінегрету, на столі з'являються молочні та м'ясні страви: голубці, холодець, котлети, битки.

Ми пропонуємо вам урізноманітнити різдвяне меню і здивувати своїх рідних незвичайними рецептами.

 Пиріг «Ялинка»

Інгредієнти

Для булочок: борошно – 800 грамів, сіль – 1 столова ложка, швидкодіючі дріжджі – 15 грамів, молоко – 400 мілілітрів, вершкове масло – 60 грамів, яйця – 2 штуки;
для начинки: суміш подрібнених сухофруктів, горіхів та цукру – 300 грамів, яблуко – 2 штуки, вершкове масло – 25 грамів, мелена кориця, терта цедра одного апельсина і цукати – за смаком;
для прикраси та глазурі: цукрова пудра і терта цедра апельсина – за смаком.

Приготування

  • У борошно насипати сіль та дріжджі.
  • Викласти в молоко вершкове масло і підігріти суміш.
  • Коли масло розтопиться, вилити суміш у борошно, додати яйця і перемішати. Замісити еластичне тісто.
  • Перекласти його у змащену олією миску, накрити рушником і залишити на годину, щоб воно піднялося.

Тим часом змішати суміш сухофруктів, горіхів та цукру, очищені й подрібнені яблука, цедру апельсина, цукати і корицю.

  • На посипаній борошном поверхні розкотити тісто у пласт розміром 50 на 45 сантиметрів.
  • Змастити його розтопленим вершковим маслом.
  • Потім розподілити на тісті солодку начинку, залишаючи по краях два сантиметри.
  • Обережно згорнути рулет і зрізати краї.
  • Гострим ножем розрізати рулет на 15 частин.
  • Викласти булочки на застелене пергаментом деко так, щоб вийшла ялинка. Між булочками має залишитися небагато місця, щоб, піднявшись, вони стикалися одна з одною.
  • Із залишків тіста сформувати стовбур дерева.

Накрити ялинку чистим рушником і залишити на 30-45 хвилин. Запікати булочки в розігрітій до 190 градусів духовці 20-25 хвилин, доки булочки не підрум’яняться.

Готові булочки прикрасити цукровою пудрою і цедрою лимона або на свій смак.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні