Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яУніверсальна рослина: чим корисна вероніка лікарська

Універсальна рослина: чим корисна вероніка лікарська

Этот материал также доступен на русском языке
Вероніка лікарська - багаторічна шорстко-пухнаста кореневищна трав'яниста рослина родини ранникових. Цвіте у червні — серпні. Росте в соснових і мішаних лісах, на вирубках, галявинах і узліссях на Поліссі, в лісостепу і зрідка - на півночі степу.

Чим корисна вероніка лікарська?

Використовують траву, зібрану під час цвітіння рослини. Сушать під наметом або в сухому провітрюваному приміщенні.

Препарати вероніки лікарської чинять анальгетичну, протиспазматичну та протизапальну дію. Їм притаманні кровоспинні, антитоксичні, фунгіцидні, депуративні, відхаркувальні та ранозагоювальні властивості.

Рослина в народній медицині

В народній медицині вероніку вживають при застудних захворюваннях, кашлі, ангіні, астмі, бронхіті й туберкульозі легень, при зниженому апетиті, виразці шлунка, проносах, при хворобах печінки, селезінки, нирок і сечового міхура, при безсонні, нервовому виснаженні, ревматизмі, ломоті та внутрішніх кровотечах, у клімактеричному періоді, від укусів гадюк та скажених тварин.

Особливо ефективним є використання вероніки при захворюваннях шкіри (висипи, екземи, піодермії, різні види свербіння, грибкові ураження тощо).

Застосування вероніки лікарської

Внутрішньо

  • Настій трави В. л. (10 г на 200 мл окропу) по півсклянки тричі на день за 1 годину до їди.
  • Суміш трави вероніки лікарської, фіалки триколірної та череди трироздільної у співвідношенні 1:1:1 готують як настій (3 чайні ложки на 200 мл окропу) і п’ють по 4 склянки на день через 1 годину після їди при висипах на шкірі, екземі, скрофульозі, грибкових ураженнях, піодермії.

Зовнішньо

  • Настій або відвар трави (20 г на 200 мл окропу) для обмивань і місцевих ванн при різних хворобах шкіри: вуграх, гнояках, сверблячих висипах, грибкових захворюваннях, пораненнях, опіках тощо.
  • Настій свіжозібраної трави вероніки на рослинній олії (настоюють 10 днів у співвідношенні 1:1) використовують при опіках, фурункулах і гнійних ранах.

 Раніше ми розповідали про скарби зеленої аптеки: чим корисний аїр тростиновий.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні