Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаГрошіАфери з банківськими рахунками: якщо з картки списали гроші – куди звертатися

Афери з банківськими рахунками: якщо з картки списали гроші – куди звертатися

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції, на електронну пошту, написав пенсіонер Іван Васильович. Він повідомив, що з його банківської картки було списано кошти. Читач просить з’ясувати, чому так сталося, як пройшли ці банківські операції.

Що спочатку треба зробити?

Якщо списання коштів пройшло без вашого відома, ви повинні негайно повідомити про це обслуговуючий банк і правоохоронні органи.

В будь-який момент, щоб з’ясувати усі обставини руху ваших коштів на рахунку, ви можете звернутися до будь-якого відділення банку, що вас обслуговує. При собі ви повинні мати:

  • паспорт,
  • ідентифікаційний код;
  • банківську картку;
  • договір (або запросити його в банку);
  • телефон з вашим фінансовим номером.

В самому банку ви повинні написати заяву на службу безпеки банку (або на голову правління банку) для з’ясування усіх обставин.

В заяві треба вказати власну непричетність до здійснення банківських операцій останнім часом: що ви кошти не знімали, не переказували, не поповнювали телефон собі або іншим, картку не втрачали, пін-код нікому не передавали, з комп’ютера не переказували коштів, картку не передавали іншим особам, дзвінків і смс від незнайомих людей не отримували. Також вкажіть, чи не було придбано вами або вашими близькими через інтернет побутові товари або продукти, якщо так – який телефон було вказано в замовленні.

Опишіть детально усі обставини, що вам відомі, щодо списання коштів з рахунку. Обов’язково зазначте, чи повідомляли ви кол-центр банку щодо незаконного переказу коштів.

Ви повинні знати, що, відповідно до частини 1 статті 1071 Цивільного Кодексу (ЦК), банк може списати кошти з рахунка клієнта на підставі його розпорядження. Тож банк зобов’язаний розглянути вашу заяву і повідомляти вас про хід розгляду заяви письмово.

За вашою заявою картка, з якої було списано кошти, може бути заблокована банком і перевипущена інша.

Про кредитні відсотки і дії банку

Якщо ви повідомили про усі шахрайські дії, а у вас, скажімо, договір кредитний і нараховуються відсотки, напишіть заяву до банку, щоб не нараховувалися відсотки за кредитним договором. Якщо банк не погоджується, ці окремі дії банку можете оскаржити в суді.

Саме під час розслідування в банку буде відомо, як відбувався переказ коштів, чи мало місце стороннє втручання. Вам мають надати висновок службової перевірки з детальним описом усіх дій за рахунком.

 Куди ще звертатися?

Також ви можете написати заяву до Національного банку України або зателефонувати на їхню «гарячу лінію» за номером 0-800-505-240 і повідомити про те, що сталося, або оскаржити дії вашого банку.

Відповідно до статті 1073 ЦК України, у разі несвоєчасного зарахування на рахунок коштів, що надійшли клієнтові, їх безпідставного списання банком з рахунку клієнта або порушення банком розпорядження клієнта про перерахування грошових коштів з його рахунка банк повинен негайно після виявлення порушення зарахувати відповідну суму на рахунок клієнта або належного отримувача, сплатити відсотки і відшкодувати завдані збитки, якщо інше не встановлено законом.

Якщо ви переконаєтеся, що встановлено тих, хто причетний до незаконного зняття коштів, можете саме від тієї особи вимагати відшкодування вам збитків в добровільному або судовому порядку.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні