Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаДозвілляЯк домашні тварини, відчуваючи нашу любов до себе, маніпулюють нами, або хто...

Як домашні тварини, відчуваючи нашу любов до себе, маніпулюють нами, або хто в хаті господар

Этот материал также доступен на русском языке
30 листопада — Всесвітній день свійських тварин, і саме час поговорити про загальних улюбленців і визначити, хто в хаті господар.

Ми вважаємо себе розумнішими за тварин, однак у них з цього приводу інша думка. Наші домашні вихованці навчилися чудово маніпулювати нами, причому здатні на це не тільки собаки та кішки, але навіть пташки та гризуни. Як розпізнати маніпуляції і чи варто позбавляти улюбленців цього маленького задоволення?

Кішки вважають нас власністю

Кішки живуть поряд з людиною не одну тисячу років, і за цей час навчилося нами керувати. Вони вважають нас чимось подібним до великої кішки, яка з незрозумілих причин не обросла вовною і яку легко обвести навколо пальця, точніше, хвоста.

Кішки зазвичай налагоджують із власниками тісний емоційний зв’язок. Головна їхня зброя — це звуки, і для спілкування з людиною кішки використовують набагато більше різних звуків, ніж із родичами. Більше того, вони знають, звуки якої тональності впливають на наш слух — це муркотіння, нявкання, бурчання і короткі гортанні звуки. Причому кішки безпомилково визначають, який саме звук потрібно видати, щоб людина виконала те, що їм потрібно.

Найчастіше кішки вибирають нявкання, яке дуже схоже на плач дитини, розуміючи, що людині важко ігнорувати цей звук. І ми підсвідомо асоціюємо вихованця з дитиною, відчуваючи потребу виконати її бажання. Крім того, кішки можуть видавати звуки, що вібрують одночасно на високих і низьких частотах і навіть керувати звуками, якщо знають, що це викличе потрібну реакцію людини. До речі, коли кішка третиться об наші ноги, вона мітить нас, щоб усі знали: ви її власність.

Собаки володіють акторською майстерністю

Собаки здатні маніпулювати людиною не гірше за кішок, і людина глибоко помиляється, якщо вважає себе господарем становища. Щоправда, на відміну від кішок, собаки використовують не звуки, а міміку.

Достовірно відомо, що собаки відчувають наші слабкі місця і навмисне наслідують людську поведінку. Зверніть увагу, коли господаря немає поруч, собака вибирає з оточуючих найчутливішого члена сім’ї і дивиться на нього так жалібно, як тільки можливо. Зазвичай людина не витримує і робить те, що хоче собака, — дає їй ласощі або йде з нею гуляти.

Міміка собак більш різноманітна, коли вони знають, що на них дивляться. Наприклад, у притулках швидше знаходять господарів саме ті собаки, які вміють використовувати різні вирази морди та очей. Люди дуже чутливі до всесвітнього смутку в собачих очах, і собаки про це чудово знають.

Птахи та гризуни кокетують і вміють грати

Маніпулювати людиною навчилися навіть птахи та гризуни. Папуга, який сидить на одній лапці, позіхає, потягується і дивиться, схиливши голову і прикривши око, явно хоче сподобатися оточуючим. Він знає, що отримає за це ласощі та увагу.

У гризунів дуже розвинена схильність до альтруїзму та емпатії. Домашні щури вміють використовувати звуки та рухи, щоб умовити господаря пограти. Для цього вони можуть наближатися і віддалятися від людини, немов грають у наздоганяння.

***

  • Якби людина могла бути схрещена з котом, це покращило б людину, але погіршило б кота (Марк Твен).
  • У собаках як би відбивається дух, який панує в сім’ї. У злісних людей злі собаки, небезпечний господар — небезпечний і пес (Артур Конан Дойл).

Нове на сайті