Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яПохолодало: як уберегтися від застуди і не захворіти

Похолодало: як уберегтися від застуди і не захворіти

Этот материал также доступен на русском языке
На жаль, перші похолодання і осінні дощі приносять із собою сезонне підвищення захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції. Чому так відбувається і як захиститися?

Хворими нас робить не сам по собі холод, просто нижчі температури підвищують ризик інфекцій. Віруси виживають і розмножуються активніше при нижчих температурах. Це дозволяє їм поширюватися і заражати більше людей. У поєднанні з цим холодніша погода може знизити наш імунний захист, збільшуючи ймовірність того, що людина може захворіти.

Через холод лейкоцитам важче дістатися слизової оболонки носа або горла – де вірус оселяється й створює інфекцію – і почати атакувати її. І ще: взимку швидко темніє. Через брак сонця і малу тривалість часу, проведеного надворі, у нас знижується рівень вітаміну D, який зазвичай підтримує добрий імунітет.

Гуляйте за будь-якої погоди

Лікарі в осінньо-зимовий сезон радять хоча б по 30 хвилин на день гуляти у будь-яку погоду. А щоб не мерзнути – носити багатошаровий одяг. Такі прогулянки не тільки сприяють виробленню вітаміну D, але й знижують рівень стресу, поліпшують роботу серцево-судинної системи і допомагають судинам пристосуватися до низьких температур.

Більше рухайтеся

Крім того, доведено, що фізично активні люди менш схильні до застуд, ніж ті, хто веде переважно сидячий спосіб життя. Тож корисно:

  • кожен ранок починати з невеличкої гімнастики;

  • одну-дві зупинки проходити пішки, а не їхати на транспорті;

  • підніматися сходами, не користуючись ліфтом, якщо ви живете не надто високо.

Більше пийте рідини

Пийте теплий узвар з медом, журавлинний і смородиновий морс, але найкраще – чисту питну воду (до двох літрів на день).

Зверніть увагу
Люди, які дотримуються гігієни рук (миють їх з милом не менше 20-30 секунд; якщо немає доступу до води, користуються антибактеріальними серветками), хворіють на гострі респіраторні захворювання та грип у п’ять разів рідше.

 

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні