Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЗелена аптека: корисна обліпиха не лише ягодами

Зелена аптека: корисна обліпиха не лише ягодами

Этот материал также доступен на русском языке
Ми вже  чимало розповіли про корисні властивості олії з обліпихи та її плодів. Продовжуємо тему.

Цінні терапевтичні властивості має кора обліпихи

Спиртовий екстракт із кори має високу радіозахисну активність, затримує патологічний ріст тканин (дія серотоніну). Зважаючи на це, спиртовий екстракт із кори обліпихи рекомендується в комплексі з рентгенотерапією для лікування злоякісних пухлин.

Обліпихи у народній медицині

У народній медицині відвар кори або настій листя дають всередину при проносі. Крім цього, листя використовують для ванн і для припарок при ревматичних і подагричних болях.

Застосування

Внутрішньо

  • Обліпихову олію по 1 чайній ложці 2-3 рази на день за 30-40 хвилин до їди при виразковій хворобі шлунка,
  • а при променевій терапії раку стравоходу – по половині столової ложки 2-3 рази на день протягом усього курсу лікування і по закінченні його – ще 2-3 тижні.
  • Відвар кори або настій листя (1 столова ложка сировини на склянку окропу) по 1 столовій ложці 4-5 разів на день при проносі.

Зовнішньо

  • На очищену від некротичних тканин уражену ділянку шкіри наносять піпеткою обліпихову олію і накладають ватно-марлеву пов’язку, яку міняють через день.
  • Ватний тампон, змочений обліпиховою олією (5-10 мл на тампон), вкладають у піхву на 12-14 годин після попереднього спринцювання і протирання (курс лікування — 2-3 тижні).
  • Інгаляції обліпиховою олією при хронічних запальних захворюваннях верхніх дихальних шляхів. 2-3 столові ложки листя загортають у марлю, занурюють в окріп і прикладають до хворих місць.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні