Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧи можна дихати при кашлі над каструлею з гарячою картоплею

Чи можна дихати при кашлі над каструлею з гарячою картоплею

Этот материал также доступен на русском языке
Бабусин метод «подихати над картоплею» знають, напевно, у кожній родині. Картоплю в мундирі відварювали, поряд з каструлею садили дитину і накривали її з головою теплою ковдрою. Дихати при цьому потрібно було якнайглибше.

Інгаляції робили при ГРВІ, бронхіті та навіть при ангіні. Виявляється, це не завжди корисно.

Чи можна дихати при кашлі над каструлею з гарячою картоплею?

Відповідає пульмонолог Євген Симонець:

– Ні, не можна. Коли дихальні шляхи запалені, набрякає слизова оболонка. Якщо подихати гарячою парою – над чайником або каструлею з картоплею, то тепло розширить судини. Посилиться приплив крові – і набряк збільшиться. Отже, просвіт бронхів звузиться. І звичайна ГРВІ або бронхіт, що починається, переросте в бронхообструктивний синдром.

Це небезпечний стан. Через набряклу слизову просвіт бронхів зменшився, а келихоподібні клітини набагато сильніше продукують мокротиння. Вийти воно не може, і в результаті все це булькає, бурчить у легенях і переростає в обструктивний бронхіт. Коли порушено вентиляцію і накопичилося багато мокротиння, створюються ідеальні умови для приєднання патогенної мікрофлори. У результаті розвивається пневмонія.

Забороненими є будь-які теплові процедури

Також при обструктивному бронхіті забороненими є будь-які теплові процедури: гірчичники, банки, компреси, що зігрівають. Не можна розтирати грудну клітку і жиром. Борсучий, ведмежий, козячий жири мінімально всмоктуються через шкіру. Оскільки вони відносяться до тугоплавких, то організму потрібні неймовірні зусилля, щоб перетворити їх на поліненасичені жирні кислоти. Саме вони беруть участь в утворенні мембран стінки альвеоли – одиниці легень, що забезпечує газообмін. Поліпшення стану немає, зате підшлункова залоза та жовчний міхур опинються під ударом.

Джерело поліненасичених жирних кисло

Найкраще джерело поліненасичених жирних кислот – морська риба. Але важливо, щоб вона не була вирощена на фермі, а виловлена в океані. Хек, морський окунь, скумбрія, оселедець коштують недорого, але корисних кислот у них більше, ніж у дорогих сортах червоної риби. Чудово, якщо рибні страви будуть на столі двічі-тричі на тиждень. Готувати рибу можна будь-яким способом: відварювати, запікати, тушкувати, припускати, смажити, але не засмажувати.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті