Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯк правильно скласти заповіт, щоб у спадкоємців було менше клопоту

Як правильно скласти заповіт, щоб у спадкоємців було менше клопоту

Этот материал также доступен на русском языке
Спадкоємець за заповітом або за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Цей лист надійшов на електронну пошту редакції. На жаль, авторка не вказала свого прізвища. Наша читачка дуже хвора, у зв’язку з чим в неї виникло запитання, як скласти заповіт на єдиного сина. Вона має квартиру та земельну ділянку. Пенсіонерка запитує, якщо заповіт буде сладено на все майно, чи може син вступити у володіння лише квартирою, а від ділянки відмовитися. Адже він має інвалідність II групи і не буде займатися садибною ділянкою. Чи потрібно буде складати два заповіти?

Два чи один заповіт?

Зокрема, статтею 1236 Цивільного кодексу (ЦК) України передбачено право заповідача на визначення обсягу спадщини, що має спадкуватися за заповітом.

Заповідач має право скласти заповіт щодо усієї спадщини або її частини. Ви можете заповідати те, що бажаєте. Але краще заповідати все, що вам належить, оскільки це – ваше майно.

Що ж до оформлення двох заповітів: окремо на квартиру та окремо на земельну ділянку, то тут треба враховувати важливий нюанс. Відповідно до частини 3 статті 1254 ЦК України, кожен новий заповіт скасовує попередній.

Порядок посвідчення заповіту

Заповіт складається в письмовій формі із зазначенням місця та часу його складання. Документ має бути особисто підписаний заповідачем. Заповіт має бути посвідчений нотаріусом або іншими посадовими, службовими особами, визначеними у статтях 1251-1252 ЦК. Посвідчений заповіт підлягає державній реєстрації у Спадковому реєстрі.

Відповідно до частини 2 статті 1248 ЦК, нотаріус може, на прохання особи, записати заповіт з її слів власноруч або за допомогою загальноприйнятих технічних засобів. У цьому разі заповіт має бути вголос прочитаний заповідачем і підписаний ним. Якщо заповідач через фізичні вади не може сам прочитати заповіт, посвідчення заповіту має відбуватися у присутності свідків (стаття 1253 ЦК).

Спадкоємець за заповітом або за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її на підставі статті 1268 ЦК України.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні