П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк уникнути проблем зі здоров'ям, пов'язаних з постільним режимом

Як уникнути проблем зі здоров’ям, пов’язаних з постільним режимом

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо людина змушена тривалий час дотримуватися постільного режиму, це може призвести до деяких неприємних і навіть небезпечних для здоров'я наслідків.

Тромби

Постільний режим не дозволяє давати ногам необхідне навантаження, і кров із вен до серця надходить повільніше, через що утворюються згустки крові, або тромби. Для профілактики подібної проблеми у лікарнях застосовують фізіопроцедури. Крім того, таким пацієнтам лікарі обов’язково призначають антикоагулянти, тобто препарати, що розріджують кров.

Запор

Ця проблема зустрічається не тільки у лежачих хворих, але при тривалому постільному режимі вона виникає набагато частіше. Іноді цьому сприяє прийом деяких ліків. Для профілактики запорів потрібно пити більше рідини і вживати якомога більше клітковини, якої багато в овочах і фруктах. Крім того, лікар може призначити розм’якшувачі випорожнень або проносні засоби.

Пролежні

Коли людина перебуває в ліжку в одному положенні протягом тривалого часу, у неї можуть бути пролежні. Для профілактики людину потрібно часто перевертати, а також часто мити і міняти білизну. У раціоні має переважати багата на білки їжа. Крім того, на день потрібно випивати близько 1,5 літра води.

Слабкість м’язів і суглобів

Якщо м’язи не отримують навантаження, вони слабшають і процес може стати незворотним. З профілактичною метою потрібно робити гімнастику, яка розроблена спеціально для людей, яким доводиться довго дотримуватися постільного режиму. Про це треба порадитися зі своїм сімейним лікарем.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні