Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яІнсульт: які вправи допоможуть швидше відновити рухливість рук без масажів.

Інсульт: які вправи допоможуть швидше відновити рухливість рук без масажів.

Этот материал также доступен на русском языке
Одним із найсерйозніших наслідків перенесеного інсульту є погана рухливість або повна нерухомість руки (якщо недуга зачепила один бік тіла).

Лікарі призначають дорогі препарати і масажі, які теж є недешевими. Але виявляється, що відновити рухливість руки можна простими вправами з домашніми предметами.

«Не всі непотрібні речі є непотрібними» – цю фразу підгледіла в оголошенні в одному з реабілітаційних відділень, де саме відновлюються люди після гострого порушення мозкового кровообігу. Сенс її простий: треба задіяти якнайбільше предметів домашнього побуту у процесі відновлення рухливості руки.

Які вправи можна робити?

  • Починати слід з м’ячика, який треба стискати у руці. Спочатку це може доставляти біль, нічого не виходитиме, але поступово сила стиску зростатиме, рука почне відновлюватися.
  • Для розробки пальців підійдуть звичайні резинки для волосся. Резинку по черзі надягають на два пальці руки і намагаються розтягнути її якнайсильніше.
  • Дуже доброю вправою є процес перебирання різнокольорової квасолі. Відновлюється не тільки дрібна моторика пальців, а й повертається здатність концентрувати увагу. Сигнали про це йдуть у головний мозок, потихеньку відновлюючи пошкоджені при інсульті ділянки.
  • Розробити руку допоможе також відгвинчування та загвинчування кришки на пляшці.

Музиканти, які мають вдома інструмент, просто зобов’язані використовувати його для відновлення рухливості руки. Від одного погляду на піаніно, баян, акордеон, гітару, скрипку оживає професійна пам’ять музиканта. І дрібна моторика при спробах почати грати відновлюється набагато швидше.

***

Усі ці прості вправи допоможуть вам не лише після інсульту. Попереду зима. І комусь, на жаль, не вдасться уникнути падінь та переломів рук. Після перебування у гіпсі теж дуже важливо відновити рухливість руки та пальців. Як це робити – сказано вище.

Світлана Комісаренко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні