Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяКвашена капуста з яблуками - класика зимових солінь: секрети приготування

Квашена капуста з яблуками – класика зимових солінь: секрети приготування

Этот материал также доступен на русском языке
При одній згадці про капусту з яблуками мрійливо закочуються очі і видається трапеза, де на чолі столу, поряд з м'ясними стравами, стоїть миска з ароматним солінням. Як правильно та смачно приготувати класику зимових заготовок?

Квашена капуста з яблуками

Інгредієнти

Капуста – 1 кілограм, яблука – 2 штуки (кисло-солодкого сорту), морква – 2 штуки, сіль – 1 столова ложка, цукор – 1 чайна ложка.

Приготування

  • Капусту наріжте тонкою соломкою, моркву натерти на середній тертці, яблука розрізати на часточки, кубики або соломкою.
  • У каструлю покласти капусту і моркву, додати цукор і сіль. Перетирати овочі ретельно руками, щоб капуста пустила сік.
  • Залишити овочі постояти на столі 20 хвилин, потім ще раз перетерти руками і вичавити сік.
  • Додати яблука і перемішати.
  • Капуста з морквою та яблуками мають бути щільно укладені в посудині. Зверху потрібно заготовку придавити вантажем. Це може бути каструля меншого об’єму, наповнена водою.
  • Для аромату можна додати запашний перець горошком і лавровий лист.
  • Залишити капусту кваситися при кімнатній температурі на добу. Протягом дня протикати виделкою, доходячи вістрям до дна, щоб гази виходили на поверхню у вигляді бульбашок.
  • Потім капусту у цій тарі треба прибрати у прохолодне місце. Під час квашення слід стежити, щоб розсіл повністю покривав вміст.

У середньому за тиждень квашена капуста з яблуками буде готова. На зберігання капусту перекласти у скляні простерилізовані банки і прибрати у прохолодне місце.

 ***

Нагадаємо, що квашена капуста – дуже корисна страва. У квашеному вигляді в ній містяться вітаміни (С, В6) та мікроелементи (залізо, калій, магній та цинк). Всі вони сприяють зміцненню імунітету та травленню, покращують засвоєння білка, надають міцності нігтям та блиску волоссю. А ще цей продукт корисний своєю низькокалорійністю.

1. Квашена капуста: секрети заготовки популярного овоча на зиму.
2. Секрети зимової заготівлі: квашена капуста з гарбузом.

Щоб квашена капуста залишалася хрумкою та абсолютно неповторною на смак, треба враховувати деякі нюанси.

Маленькі таємниці вдалого засолювання

  • Чим більше капуста, тим більше соку (вибирайте великі головки масою не менше 1 кілограма.
  • Для засолювання необхідний білий капустяний лист. Колір говорить і про те, що в овочі нагромадилася достатня кількість цукрів, які сприяють бродінню.
  • Пружність та щільність капусти також важлива. Якщо овоч щільний, то ви вибрали саме той сорт, який потрібно.
  • Візьміть капустяний лист в руки, складіть його в кілька разів і натисніть з обох боків, якщо виділився сік – капуста ідеальна для засолювання.

Якщо в капусту покласти мало солі, то вона після закваски вийде дуже м’якою. А якщо навпаки, то у блюді можуть загинути корисні молочнокислі бактерії. Ідеальне співвідношення: на 10 кг капусти треба додати 200 г солі.

Нове на сайті