Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатПенсія за втратою годувальника: що потрібно знати про порядок її нарахування

Пенсія за втратою годувальника: що потрібно знати про порядок її нарахування

Этот материал также доступен на русском языке
Звичайна пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається в розмірі 50% від пенсії за віком, яку б отримував годувальник за життя. Розмір пенсії за віком залежить від розміру зарплати та від кількості стажу.

«Я народилася в 1954 році. Маю інвалідність з дитинства ІІ групи. Отримую допомогу за інвалідністю в розмірі 2100 гривень та пенсію за втратою годувальника в розмірі 2537 гривень.

Хочу дізнатися, як нараховується пенсія за втратою годувальника. У батька була невелика пенсія. Чи встановлюються до неї якісь надбавки, чи вона взагалі перераховується?

Тетяна Задніпрянець, м. Київ»

Щоб показати точний розрахунок пенсії на вашому прикладі, у нас недостатньо даних. Тому відповідаємо на це запитання в загальних рисах.

Звичайна пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається в розмірі 50% від пенсії за віком, яку б отримував годувальник за життя. Тобто спочатку обчислюється потенційний розмір пенсії батька, а потім половина від нього призначається вам. Розмір пенсії за віком вашого батька залежить від розміру зарплати та від кількості стажу.

Коли проводиться індексація пенсій або збільшення прожиткового мінімуму, то пенсія у зв’язку з втратою годувальника також має автоматично перераховуватися. Зазвичай таке підвищення відчувається не так сильно, як при перерахунку звичайної пенсії. Адже спочатку ми прораховуємо, наскільки б зросла пенсія померлого, а потім беремо тільки 50% від цього підвищення.

Якщо у батька було право на якісь надбавки, то вони також можуть частково враховуватися під час обчислення вашої пенсії. Але це краще розглядати на конкретних прикладах.

Наголошуємо, що тут мова йде про звичайні пенсії. Якщо б померлий був, наприклад, військовим, то і розрахунок пенсії був би іншим, а розмір пенсії за втратою годувальника – більшим.

Нове на сайті