Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯк врегулювати конфлікт з головою ОСББ?

Як врегулювати конфлікт з головою ОСББ?

Этот материал также доступен на русском языке
В редакцію надійшов колективний лист від мешканців міста Жидачів (представник Анатолій Кривошеєв) Львівської області, які мешкають в багатоквартирному будинку. Вони надали певні відомості щодо роботи управляючої компанії, власні міркування, розрахунки.

Багато у них є питань до голови ОСББ щодо правильності нарахувань та якості послуг.

Якщо виникають запитання

Перевірити інформацію, надану в листі, складно, оскільки це лише окрема думка мешканців. Тому даємо лише загальні рекомендації.

Ви, як співвласники ОСББ, маєте право безпосередньо вимагати від голови інформацію щодо витрат внесків членів об`єднання: перелік виконаних робіт, фінансову звітність з часу створення ОСББ, копії протоколів зборів його членів, інші документи.

Згідно з Законом «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» (редакція від 11.08.2023), співвласник багатоквартирного будинку має право знайомитися з протоколами загальних зборів, робити з них витяги; одержувати в установленому порядку інформацію про діяльність об`єднання. Об`єднання на вимогу співвласника зобов`язано надати для ознайомлення всі свої фінансові звіти.

Як довести, що ваші права порушено?

Саме у голови вашого правління ви можете запитати і щодо якості прибирання прибудинкової території і розрахунків витрат – це внутрішня документація ОСББ та її членів.

Права і обов’язки як голови, так і членів загальних зборів прописано у вас в статуті, ви можете порівняти дії конкретних осіб з цим документом і встановити, в чому ваші права було порушено.

Якщо ваші вимоги та членів об’єднання залишаються не задоволеними і у вас є сумніви щодо діяльності ОСББ – звертайтеся з позовною заявою до суду. Окрім позовної заяви, надайте усі наявні у вас документи, розрахунки, копії листів, вимог, статут (копію), де зазначено ваші права та обов’язки.

До якого суду звертатися?

У постанові від 20.09.2018 року у справі №813/6286/15 Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку про те, що спори щодо оскарження рішень ОСББ найбільш наближені до спорів, пов`язаних з діяльністю або припиненням діяльності юридичної особи (корпоративних спорів). Зазначена правова позиція також викладена і у постанові Великої Палати Верховного Суду від 06.02.2019 року у справі №462/2646/17.

Тож спір щодо діяльності ОСББ має вирішуватися за правилами господарського судочинства. Таким чином, позиватися потрібно до Господарського суду.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист 

Нове на сайті