П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПенсія із втрати годувальника: як визначається розмір виплат і від чого він...

Пенсія із втрати годувальника: як визначається розмір виплат і від чого він залежить

Этот материал также доступен на русском языке
У Пенсійному фонді розповіли про нюанси призначення пенсії зі втрати годувальника.

У ПФУ звернулася з питанням українка: «Як нараховують страхову пенсію щодо втрати годувальника на трьох дітей?»

Фахівці ПФУ відповіли, що пенсію у зв’язку із втратою годувальника відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” призначають непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, якщо годувальник на день смерті придбав необхідний страховий стаж тривалістю від 1 до 15 років, залежно від віку годувальника під час смерті.

Слід зазначити, що дітям пенсія з  втрати годувальника призначається незалежно від того, чи вони були на утриманні годувальника.

Щодо розміру пенсії зі втрати годувальника, то на двох і більше дітей це 100 відсотків розміру пенсії за віком померлого годувальника. Водночас, якщо щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової допомоги, сум індексацій та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною та щомісячною доплатою до пенсії у зв’язку з втратою годувальника членам сімей шахтарів, смерть яких настала через нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання) не досягає на трьох і більше членів сім’ї — 150% прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність, таким особам надається щомісячна державна допомога до пенсії у сумі, якої не вистачає до зазначених розмірів (постанова Кабінету Міністрів від 26.03.2008 № 256 “Деякі питання пенсійного забезпечення громадян”).

Тобто, щомісячний розмір пенсійної виплати на 3 дітей не може бути меншим за 3 139,50 грн (2093 грн х 150%, де 2093 – розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність).

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що в Україні планують впровадження накопичувальної пенсійної системи.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні