У Центрі громадського здоров’я МОЗ повідомили, що вірус гепатиту А передається:
- внаслідок вживання забруднених продуктів або води, які можуть містити фекалії інфікованих людей;
- через недотримання особистої гігієни;
- у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для усіх членів сім’ї;
- також причиною інфікування можуть стати деякі види сексуальних стосунків.
Вірус гепатиту А (ВГА) зберігається у воді від 3 до 10 місяців, у фекаліях – до 30 діб, у сухому середовищі при кімнатній температурі – протягом тижня. ВГА гине через 5 хвилин кип’ятіння.
Фактори ризику гепатиту А
Серед факторів ризику гепатиту А:
- погані санітарні умови;
- відсутність очищеної води;
- вживання наркотичних речовин;
- проживання з інфікованою людиною;
- сексуальні контакти з людиною, яка має гостру форму гепатиту А;
- поїздки до району з високою епідемією.
Симптоми гепатиту А
Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14-28 днів. Серед найпоширеніших симптомів:
- слабкість і стомлюваність;
- підвищення температури;
- втрата апетиту;
- діарея;
- блювання;
- неприємні відчуття у животі;
- важкість у правому підребер’ї;
- потемніння сечі;
- жовтяниця.
Після перенесеного захворювання на ВГА формується довічний імунітет.
Профілактика гепатиту А
Інфікування гепатитом А можна запобігти, якщо дотримуватися правил гігієни рук. Найефективніший спосіб захисту – це миття рук з милом і теплою водою щонайменше протягом 20 секунд. Це особливо важливо перед приготуванням їжі й після відвідування туалету.
Уберегтися від захворювання допоможуть прості щоденні правила:
- миття рук перед їдою і після кожного відвідування туалету;
- вживання тільки кип’яченої води;
- миття овочів та фруктів.
Також для профілактики інфікування ВГА існує безпечна та ефективна вакцина.
Якщо ви помітили симптоми захворювання, одразу звертайтеся до сімейного лікаря!