Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яНе хочете захворіти на гепатит? Вчіться на помилках інших людей

Не хочете захворіти на гепатит? Вчіться на помилках інших людей

Этот материал также доступен на русском языке
Є дві новини, почнемо з поганої. Наприкінці жовтня, за інформацією сайту МОЗ, було зафіксовано спалах вірусного гепатиту А у Вінниці. Це вже надзвичайна ситуація: госпіталізовано понад 140 людей, серед них багато дітей.

Фахівці взялися за визначення джерела спалаху. Можливо, це пов’язано з продуктами, можливо – з джерелом питної води. Саме через них цей вірус часто передається від людини до людини.

А далі – гарна новина, вже не від МОЗ, а від автора цих рядків. Я вам зараз з власного досвіду так розповім про цей вірусний гепатит А, що ви самі зможете вберегтися від нього, і дітей, і онуків навчите.

Як я підчепив гепатит А

Влітку 1973 року, будучи студентом 2-го курсу Одеського інституту зв’язку, я вирішив попрацювати в будзагоні на будівництві повітряної лінії зв’язку Тюмень – Тобольськ. Протикліщове щеплення бригаду в інститутський медпункт робити відправили – адже тайга чекає.

Днів за 10 після щеплення почав я потроху скисати. То плющить мене, то ковбасить, температура 37 із добрим хвостиком, не збивається. Сесія літня, а я тільки душа в тілі. Апетит зник. Далі – гірше: у роті гіркота непрохідна, білки очей жовті, сеча, як темне пиво, а інші шлаки (вибачте) – білого кольору. Подзвонив і розповів все докладно мамі, а вона закричала: «Швидко додому, у тебе – хвороба Боткіна». Я у морпорт, на «Комету», яка там вже сесія. За кілька годин лікар у приймальному відділенні Херсонської інфекційки поставив діагноз «сироватковий гепатит А» (хвороба Боткіна). Я був госпіталізований у закритий бокс.

Після першої ж крапельниці зменшилося відчуття, що в правому підребер’ї затесалася цегла. Назавтра на обході лікар, подивившись аналізи крові, сказав, що в мене середня форма ближче до важкої, і що наслідки гепатиту А я відчуватиму лише перші 100 років, а потім полегшає. І обізвав різними поганими словами медсестру з університетського медичного пункту, яка, загнавши нас (5 чоловік) у свій кабінет, усім робила щеплення одним шприцем. Я це чітко запам’ятав, бо був п’ятим, пропускаючи усіх через патологічний страх уколів.

У палаті зі мною лежав маленький ромчик, і його батьки – роми – через вікно вмовляли всіх у нашій боткінській палаті купити у них вошей і з’їсти їх, закатавши у хліб. Запевняли, що це є панацеєю від гепатиту. Їсти вошей я не став і напевно тому відлежав під системами повний строк – 21 день, поки в крові білірубін і щось там ще прийшло в норму.

Майже за Дюма: 50 років по тому

Як пройдуть обіцяні лікарем перші 100 років, я поки що не знаю, але перші 50 років (1973 – 2023) дійсно не дали мені забути про перенесений гепатит. Варто було трохи переборщити з «вітаміном Це» (винце, сальце), а іноді навіть просто яйце, масло, м’ясце – і в підребер’ї знову, як багато років тому, повисає цегла. І до Східниці мінералку пити їздив, і на гуляннях вже не лідирую, а зараза ця продовжує про себе нагадувати. Причому з роками все наполегливіше.

Сам я стрункий, як кипарис, 70 кілограмів ваги, жирових накопичень не маю. А ось на печінці жир кілька років тому з’явився. Гастро-лікарка «втішила»: це шлях до цирозу печінки. У моїй благовірній прокинулася садистка: вона посадила мене на жорстку дієту. За кілька років гастро-лікарка потішила, хмикнувши: а жирок-то з печіночки вашої зник… Немає і «цегли» в підребер’ї. Я задоволений, ходжу до «Сільпо» на «Сервелат» подивитися. А повз полиці з алкоголем намагаюся пробігати швидше.

***

Воно вам потрібне, читачі? Ні? Тоді просто будьте трохи обережнішими. Гадаю, мій сироватковий гепатит вам не загрожує: зараз усі шприци одноразові. Хоча напоготові все ж слід бути в стоматологічних і манікюрних кабінетах, там, де на багаторазовому інструменті могла чиясь кров залишитися, якщо він не оброблений. Малоймовірно це сьогодні, але, як відомо, ніколи не говори «ніколи».

Річ в тому, що жертви сироваткового гепатиту в побуті не отруйні: їхні чашки і ложки повністю безпечні. А от у крові ця погань – на все життя, і про це нагадує червона діагональна смуга на паперовій амбулаторній картці.

Інша річ – інфекційний гепатит, той, який у Вінниці спалахнув. Основний шлях зараження – фекально-оральний. Простіше кажучи, вірус виділяється з “цим самим” у зараженої людини. Звідти через брудні руки може потрапляти на продукти харчування, у воду, різні побутові предмети тощо.

Зараження відбувається, коли вірус потрапляє у рот здоровій людині. Отже, щоб мінімізувати ризик зараження гепатитом, потрібно дотримуватися простих правил гігієни, у тому числі харчової – ретельно мити руки перед їдою, мити під проточною водою овочі та фрукти, піддавати всю їжу достатній термообробці. Ліньки? Обломно? Ну тоді ще раз перечитайте цей текст і подумайте про ціну питання. Здоров’я вам, шановні.

Валерій Боянжу, Херсон – Одеса

P. S. Гепатит А продовжують виявляти у різних областях: хворих виявили вже у п’яти областях України. Нові випадки, зокрема, були зафіксовані в Дніпропетровській та Закарпатській областях.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні