Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяКоли починається Різдвяний піст у 2023 році?

Коли починається Різдвяний піст у 2023 році?

Этот материал также доступен на русском языке
З вересня 2023 року Православна Церква України (ПЦУ) перейшла на новоюліанський календар. У зв'язку з цим парафіяни ПЦУ святкуватимуть Різдво 25 грудня. Відповідно, Різдвяний піст розпочнеться за 40 днів до свята – 15 листопада.

У той же час ті, хто не дотримується цього календаря, святкуватимуть Різдво за юліанським календарем – 7 січня 2024 року, а Різдвяний піст у них розпочнеться 28 листопада.

Чому Церква вшановує пам’ять святого апостола Пилипа?

Святий апостол Пилип, уродженець міста Віфсаїди, батьківщини апостолів Петра та Андрія, був глибоким знавцем Святого Письма. Він правильно розумів сенс пророцтв, бо ще в юності вивчив Старий Завіт і чекав на прихід Месії. На заклик Спасителя Пилип став учнем Господа. Після Христового Вознесіння апостол проповідував Слово Боже в Галілеї, де воскресив мертве немовля. З Галілеї він попрямував до Греції і проповідував серед юдеїв, що переселилися туди. Деякі з них повідомили в Єрусалим про проповідь апостола, і тоді з Єрусалиму прибули книжники на чолі з первосвящеником для звинувачення святого.

Святий Апостол Пилип викрив брехню первосвященика, який говорив, що учні Христові викрали і приховали тіло Господа, розповівши, як фарисеї підкупили варту. Коли ж юдейський первосвященик та його супутники стали хулити Господа, вони раптово осліпли. По молитві ж апостола всі прозріли, і через це багато хто увірував у Христа. Апостол Пилип проповідував в Азоті, Ієраполі Сирійському, пройшов Сирію, Малу Азію, Лідію, Місію – всюди проповідуючи Євангеліє і всюди терплячи за це безліч негараздів. Супутницею апостола була його сестра Маріамна. Не раз їх били камінням, заточували у в’язниці, виганяли із селищ.

Коли апостол Пилип прибув до Ієраполя Фригійського, де був храм, присвячений зміям, з єхидною, що жила там, то силою молитви умертвив єхидну і зцілив багатьох укушених зміями. Серед зцілених була дружина правителя міста, яка прийняла християнство. Дізнавшись, що дружина стала християнкою, правитель наказав схопити Пилипа, його сестру і апостола Варфоломія, який прийшов з ними.

За навченням язичницьких жерців правитель наказав розіп’яти святих апостолів. Щойно кати виконали наказ, почався землетрус, і всі присутні на судилищі провалилися у тріщину, що утворилася в землі. Бачачи те, що відбувалося, ієрапольці повірили у Христа і зажадали скасування страти. Коли хотіли зняти з хреста святого Пилипа, то побачили, що він уже віддав Богові свою душу, і зняли його мертвим. Апостол Варфоломій звершив над усіма увірованими Хрещення і поставив їм єпископа.

Новонавернені з честю поховали тіло апостола Пилипа. А на тому місці, де текла кров святого апостола, виросла за три дні виноградна лоза – на знак того, що святий апостол Пилип за пролиту свою кров в ім’я Христа насолоджується вічним блаженством у Царстві Небесному.

ДО ВІДОМА. Святого апостола Пилипа Церква згадує напередодні Різдвяного посту – 14 листопада за новоюліанським календарем і 27 листопада – за юліанським. На честь апостола Різдвяний піст ще називають Пилиповим постом.

З житія святого апостола Пилипа

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні