П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкий тиск вважається нормальним?

Який тиск вважається нормальним?

Этот материал также доступен на русском языке
Деякі люди кажуть, що їх нормальний або робочий артеріальний тиск - 150 на 100, через що не вживають заходів проти гіпертензії.

Чи може підвищений тиск бути нормою? Ні, не може, не вводьте себе в оману, застерігає МОЗ. Згідно з міжнародними медичними стандартами, тиск, вищий за 120/70, вже не є здоровим.

  • 121-129 – верхній, менше 80 – нижній – це вже підвищений тиск.
  • 130-139 – верхній, 80-89 – нижній – це гіпертензія 1-го ступеня.
  • 140 і вищий – верхнє, 90 і вищий – нижній – гіпертензія 2-го ступеня.
  • Низький тиск – нижчий за 90/60.

Так, у людини може бути постійно підвищений тиск і вона при цьому не відчуває дискомфорту. Людина може відчувати лише наслідки різких перепадів тиску, що відбуваються разом з іншими процесами. Наприклад, ДТП без травм – це сильний стрес. У такому разі на момент зіткнення стався викид адреналіну. Результат – почастішання серцебиття, зменшення кровотоку через травну систему, підвищення тиску і рівня глюкози у крові, можливо – спазм м’язів шиї та плечей. Людина відчуває все разом, а не сам тиск.

Отже, підвищений тиск «робочим» не може бути. Саме тому медики закликають регулярно вимірювати тиск і консультуватися з цього приводу з лікарем.

Гіпертензію можна ефективно контролювати за допомогою ліків пролонгованої дії. Низка таких препаратів входить до програми «Доступні ліки». За призначенням лікаря їх можна отримати безкоштовно або з невеликою доплатою.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні