Понеділок, 13 Травня, 2024
ГоловнаРізнеНе хлібом єдиним жива людина: як пенсіонери калиновий гай посадили

Не хлібом єдиним жива людина: як пенсіонери калиновий гай посадили

Этот материал также доступен на русском языке
Одного сонячного осіннього дня пенсіонери і ветерани з асоціації «Золота середина» зібралися у парку «Перемога» - улюбленому місці відпочинку мешканців і гостей Одеси, щоб посадити калиновий гай.

Було посаджено тридцять два деревця. А між ними розмістили блакитноокий барвінок.

Асоціацію пенсіонерів та ветеранів «Золота середина» очолює людина неспокійної душі Валентина Туз. І сьогодні Валентина Андріївна світилася радістю від того, що вдалося втілити в життя задуману ідею. Я запитав її:

– А чому ви вирішили висадити саме калиновий гай, а не інші дерева?

Вона посміхнулася і відповіла:

– Насамперед тому, що саме вона, калинушка, споконвіку для нас, українців, була символом добра, міцної сім’ї, благополуччя і миру.

– А барвінком що ви символізуєте?

– Він же є символом кохання, вірності і сталості. Його не випадково вважають національною квіткою України. Сама богиня квітів та весни Флора дала йому назву – переможний. І ми присвячуємо свій калиновий гай нашим захисникам Вітчизни. Садили деревця і діти війни, тієї, Другої світової, і нинішньої, яким виповнилося і по вісімдесят років, і по чотирнадцять.

 – А саджанці звідки?

– Купили в крамниці. Зі своїх так званих пенсійних доходів зібрали чотири тисячі гривень. Ну а барвінок я сама виростила на дачі. Бачите, який він гарний?

І я мимоволі проспівав: «Несе Галя воду, коромисло гнеться, а за ней Іванко, як барвінок, в’ється…».

Учасники цієї благородної акції заклали на ділянці своєрідну капсулу зі зверненням до тих поколінь, які приходитимуть до чарівних калин після перемоги України над російськими агресорами. Загальний настрій емоційно висловила Лариса Михайлівна Бойко:

– Мені скоро буде вісімдесят шість років. Я народилася в нашій любій Одесі і ніколи її не зраджу. Клята русня, нав’язавши нам війну, думала, що ми будемо панікувати, тремтіти і плакати. А ми показуємо і ділом доводимо, що нас не зламати, усіх нас – і старих, і малих – об’єднує любов до України.

***

Так ось я ще раз переконався у справедливості народної мудрості про те, що за малим бачиться велике. Висаджений пенсіонерами та їхніми онуками калиновий гай став ще одним підтвердженням міцності зв’язку поколінь.

Віктор Мамонтов

На фото автора: перед початком роботи пенсіонери заспівали пісню «Ой у лузі червона калина похилилася»

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні