П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкщо ви скреготіте зубами, то не завжди це від злості: поспішайте до...

Якщо ви скреготіте зубами, то не завжди це від злості: поспішайте до лікаря лікувати бруксизм

Этот материал также доступен на русском языке
Вранці прокидаєтеся з головним болем і напруженими лицьовими м'язами? Ваші зуби стали реагувати на солодке і холодне? Ці симптоми можуть свідчити про те, що ночами вас мучить зубний скрегіт – бруксизм.

Чому виникає зубний скрегіт і якими ускладненнями загрожує, розповіла стоматолог-терапевт Наталія Головня.

Може призвести до розхитування зубів

Бруксизм – це спазм жувальних м’язів, що супроводжується мимовільним стисканням щелеп та їх інтенсивним рухом одна об одну. При цьому можуть виникати тертя, стукіт, клацання, скрип та скрегіт зубів. Бруксизм виникає переважно уві сні, рідше – вдень.

Здавалося б, якщо людина скрегоче зубами лише вночі і навіть не помічає цього, у чому проблема? Але регулярні напади бруксизму можуть викликати зубний і головний біль, передчасне стирання емалі, пошкодження металевих і керамічних коронок, розхитування зубів, проблеми зі скронево-нижньощелепними суглобами (СНЩС), пародонтит. Тому залишати поза увагою прояви хвороби не можна.

 Чому виникає спазм?

Причини, що провокують виникнення бруксизму, остаточно не вивчені. Виділяють кілька груп факторів ризику, що належать до різних галузей медицини. Так, згідно з психологічною теорією, розвитку захворювання сприяють сильні емоційні потрясіння, тривале нервове напруження, підвищена тривожність, розлади особистості. Всі ці стани викликають мимовільні скорочення жувальної мускулатури та скрегіт зубами.

Друга група причин – це патології центральної та периферичної нервової системи, для яких також характерними є судоми, розлади сну, тремор кінцівок та інші неврологічні порушення. Бруксизм часто виникає у людей із хворобою Паркінсона, епілепсією, енурезом, ураженням трійчастого нерва, захворюваннями хребта. Також може стати наслідком прийому нейролептичних препаратів.

Нарешті, винуватцями розвитку бруксизму можуть стати патології та аномалії зубощелепної системи: неправильний прикус, скупченість зубів, артрит СНЩС, погано підібрані зубні протези. У цих випадках жувальне навантаження розподіляється неправильно, і через перенапруження мускулатури з’являється скрегіт зубів.

До додаткових факторів ризику належать патології лорорганів (хронічний риніт, аденоїди, викривлення носової перегородки), черепно-мозкові травми, прийом антидепресантів, шкідливі звички, наявність гельмінтів в організмі, неправильне харчування.

На що звертати увагу?

Помітити у себе бруксизм в легкій формі майже неможливо, тому що напади відбуваються під час сну і тривають 10-15 секунд. Дізнатися про наявність проблеми ви можете зі слів ваших близьких, які почули характерний скрегіт зубів, або ж припустити самостійно за такими ознаками:

  •  на зубній емалі з’являються тріщини та сколи;
  •  у різців стираються ріжучі краї;
  •  вранці відчувається сильне напруження жувальних м’язів;
  •  від постійного навантаження починається опущення ясен, оголюються шийки і навіть корені зубів.

До непрямих проявів бруксизму лікарі також відносять часті головні болі та запаморочення вранці, постійну денну сонливість, підвищену чутливість різців та ікл, клацання, дискомфорт і болючість при жуванні та позіханні, біль і дзвін у вусі (наслідки запального процесу в суглобі).

(Підзаг) До якого лікаря йти?

Якщо ви підозрюєте у себе бруксизм, спочатку слід звернутися до стоматолога. Спеціаліст зазвичай здатний поставити діагноз на підставі скарг пацієнта і даних стоматологічного огляду. При пальпації відчувається напруженість м’язів обличчя. Іноді призначаються додаткові обстеження – рентген або КТ суглоба для виключення артриту, електроміографія. Для виявлення причини зубного скреготу і призначення терапії часто залучаються інші вузькі фахівці – невролог, отоларинголог, гастроентеролог, психотерапевт.

Що призначать?

Комплексне лікування бруксизму може включати прийом медикаментів (легкі снодійні та седативні засоби, вітаміни групи В, препарати магнію і калію), носіння захисних кап, масаж, фізіотерапію, психотерапевтичні методики.

Для профілактики захворювання важливо не перевтомлюватися, висипатися, оздоровити раціон, позбутися шкідливих звичок.

Ірина Кадченко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні