Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЛіки та інструкція: навіщо читати довгі "простирадла" роз'яснень

Ліки та інструкція: навіщо читати довгі “простирадла” роз’яснень

Этот материал также доступен на русском языке
Напевно, практично кожен, хто виймав із упаковки куплених ліків довжелезну інструкцію щодо їх застосування, не дочитував її навіть до середини. А даремно. Пояснимо, чому інструкцію треба читати дуже уважно.

Зважуйте всі «за» і «проти»

Що сильніший лікарський засіб, то більше у нього побічних дій та негативних наслідків прийому. Щоб вони не переважили позитивний результат лікування, треба уважно читати інструкцію. Навіть в аптеці можна попросити її, щоб ознайомитися перед покупкою препарату.

Історія з життя

Лікарка-стоматолог страждала від ревматоїдного артриту. Внаслідок цього захворювання ставали болючими і сковувалися рухи пальців рук. Щоб залишитися в професії, вона розпочала прийом імпортного препарату від артриту. Результат був відмінним – настання артриту припинилося. Але серйозно постраждав зір – довелося замінити кришталики очей:

Я навіть не звернула уваги на застереження в інструкції, що можуть бути проблеми із зором. І за це поплатилася”.

Обов’язково порадьтеся з лікарем

Є випадки, коли прийом препаратів призводить до різкого підйому цукру крові, розвитку виразки шлунка або утворення тромбів. Ці загрози не можна ігнорувати. І якщо вам призначили серйозний препарат, не купуйте його відразу на весь курс: візьміть пластинку, спробуйте, оцініть своє самопочуття і лише потім ухвалюйте рішення про продовження прийому або відмову від призначеного препарату.

Пам’ятайте: лікарі мають протоколи, за ними призначають певні препарати. Але жоден протокол не здатний врахувати індивідуальні особливості кожної людини.

***

Якщо у вас виникають сумніви щодо прийому тих чи інших ліків, то схему лікування та її коригування обов’язково обговоріть зі своїм лікарем.

Світлана Комісаренко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні