П’ятниця, 10 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому при нестачі сну загострюються хронічні хвороби

Чому при нестачі сну загострюються хронічні хвороби

Этот материал также доступен на русском языке
Сон – це активний процес з безліччю функцій, а його обмеження серйозно впливає на психічне і фізичне здоров'я людини.

При нестачі нічного відпочинку людина відчуває фізичне нездужання, головний біль, дратівливість. Причому більшість людей навіть не усвідомлюють, що причина їх поганого самопочуття – неповноцінний сон.

Вже після однієї безсонної ночі знижується концентрація уваги і погіршується загальне самопочуття. А якщо не спати 2-3 ночі, порушується координація рухів та фокусування зору, з’являється дратівливість, уповільнення рухів, нечіткість мови і навіть галюцинації.

У сучасному світі через брак сну у людей часто стала з’являтися тривожність, а сам сон став більш поверхневим. Після такого сну люди не почуваються відпочилими і, зрештою, у них з’являються ті ж симптоми, що й у людей, які не спали дві-три доби.

Під час сну в нашому організмі виробляється гормон росту, який «запускає програму» оновлення внутрішніх органів і регулює обмін речовин. Якщо ж сну не вистачає, збільшується ризик розвитку цукрового діабету, гіпертонії, ожиріння, а також загострюються хронічні захворювання.

З другого боку, це знижує опірність організму інфекційним хворобам, оскільки під час сну виробляються речовини, які допомагають організму відновлюватися. Саме тому імунна система дуже потребує сну, а люди, які сплять не менше семи-восьми годин, менше хворіють.

Нове на сайті