Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяПроменева діагностика: МРТ, рентген, КТ – чим відрізняються види обстеження

Променева діагностика: МРТ, рентген, КТ – чим відрізняються види обстеження

Этот материал также доступен на русском языке
Для уточнення діагнозу лікарі направляють пацієнтів на різні види променевої діагностики: флюорографію, рентген, КТ. Застосування рентгенівських променів поєднує ці методи. Давайте розберемося, чим вони відрізняються. 

Флюорографія і рентген

Флюорографія, як і рентген, застосовується для того, щоб отримати двовимірний знімок грудної клітки, оцінюється переважно стан легень. Флюорографічне дослідження дозволяє оцінити проблеми лише в області грудної клітки. Рентген – виконати знімки в нестандартних проекціях із захопленням сусідніх областей. Тому при підозрах на серйозні патології буває так, що пацієнта після флюорографії відправляють на рентген.

Що старіша апаратура використовується, то більшою є доза опромінення на рентгені та флюорографії, гіршою є якість знімка. На старих аналогових флюорографах можна отримати знімки меншого розміру та якості, ніж на рентгенівських. На нових цифрових апаратах немає різниці між рентгеном та флюорографією при виявленні туберкульозу, пневмонії ані за дозою опромінення, ані за якістю знімка.

Комп’ютерна томографія (КТ)

Комп’ютерна томографія – це також рентгенологічний метод дослідження, під час якого виконується серія пошарових знімків тіла у поперечному перерізі. Комп’ютерна програма об’єднує дані усіх знімків у тривимірну модель, яка відображається на моніторі.

Чим ще, крім тривимірного знімка, відрізняється рентген від КТ? Комп’ютерна томографія детальніша та інформативніша, ніж плоский знімок, але і доза опромінення більша. Що новішим є обладнання, то краще програма обробляє дані, і для створення знімка потрібна менша доза опромінення. При виявленні деяких патологій легень, серця, інших органів грудної клітки стандартна рентгенографія не покаже усіх змін. Так, наприклад, при діагностиці коронавірусної пневмонії, вибираючи, який метод використовувати – рентген легень або КТ, лікарі віддавали перевагу томографії. Тільки КТ здатна показати типові зміни, спричинені вірусом у легенях. На стандартних знімках пневмонії може бути не видно.

Магнітно-резонансна томографія (МРТ)

Принципова відмінність МРТ, яка приходить на зміну променевим методам діагностики, полягає в тому, що для візуалізації зображення внутрішніх органів використовуються радіохвилі з частотою, суттєво нижчою за ту, яка здатна спричинити негативний вплив на організм людини.

Проведення МРТ коштує досить дорого. Зате за допомогою МРТ можна діагностувати навіть ті патології, які мають розміри у кілька міліметрів, тоді як за допомогою рентгену помітити невеликі патологічні зміни можна не завжди.

Світлана Комісаренко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні