Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіРоботине: окупанти зрівняли село з землею

Роботине: окупанти зрівняли село з землею

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні ми розповімо про село Роботине, яке наприкінці літа було звільнено від окупантів.

Ми продовжуємо рубрику «Міста, села, місця, які сьогодні на слуху». У ній ми розповідаємо про різні населені пункти та місцевості, назви яких часто звучать у новинах з фронту, щоб краще розуміти, що і де саме відбувається.

Село Роботине розташоване в Запорізькій області, за 30 кілометрів від міста Токмак. До 24 лютого 2022 року населення села складало близько 500 людей.

Роботине було засновано понад півтори сотні років тому – у 1869 році.

До війни у селі працювали бібліотека, пошта, фельдшерсько-акушерський пункт, магазин, а будинки були повністю газифіковані.

Крім того, на території Роботиного було чимало пам’ятників і дві братські могили солдатів, які загинули під час Другої світової війни.

Однак після початку повномасштабного вторгнення Роботине було повністю зруйноване окупантами і фактично залишилося лише на карті.

У березні 2022 року село було окуповане російськими військами. А наприкінці серпня 2023 року під час контрнаступу України Роботине – стратегічно важливий населений пункт – було звільнено. Щоправда, російські пропагандисти повідомляли, що відступ із Роботиного був хитрим «тактичним кроком», проте насправді окупанти залишили село вимушено після запеклих боїв.

Після звільнення Роботиного міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів, що деокупація села стала можливою завдяки одному із підрозділів Збройних сил України. Бійці 18 годин повзли мінними полями, де на кожен квадратний метр росіяни поставили по шість мін. Група, до якої входила 31 людина, виконала роботу батальйону, який зазвичай складається із 400 бійців. Діставшись посадки, вони дві доби утримували цю позицію, доки не підійшло підкріплення.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні