Вівторок, 14 Травня, 2024
ГоловнаРізнеПодаруйте квіти улюбленим бабусям та дідусям: в Україні відзначать тепле свято

Подаруйте квіти улюбленим бабусям та дідусям: в Україні відзначать тепле свято

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні та деяких країнах світу 28 жовтня ось уже 12 років відзначають День бабусь та дідусів. Сьогодні ми розповімо, що це за свято і як його заведено відзначати.

Все почалося з «осінніх дідів»

Подібне свято існувало у слов’ян ще в незапам’ятні часи. Воно називалося «осінні діди» і відзначали його наприкінці жовтня, оскільки цей день вважався початком темної та холодної пори року. Сенсом свята було вшанування предків. У давнину слов’яни вірили, що духи предків можуть захистити, допомогти, і тому не боялися їх, а вірили в їхню мудрість та досвід.

Цього дня було прийнято топити лазню, митися усією родиною, а після цього залишати біля порога повне відро чистої води і новий віник. Увечері, коли спускалися сутінки, запалювали свічки на підвіконнях і багаття на пагорбах. Вважалося, що вони зможуть освітити шлях душам предків, щоб вони могли провести час разом із живими. Коли накривали святковий стіл, то обов’язково ставили тарілки також і для померлих членів сім’ї, а за вечерею згадували кожного з них за ім’ям. Проте з появою християнства язичницькі свята витіснили.

Хто вигадав свято для бабусь та дідусів?

2009 року Голландське квіткове бюро запропонувало виділити в році один день, коли онуки змогли б дарувати своїм бабусям та дідусям живі квіти – у кашпо та вазонах, як символ довгого життя. Крім того, це мусило символізувати нерозривний зв’язок між поколіннями: онуки ототожнювалися з паростками, а бабусі та дідусі – з корінням. Підприємці, котрі займаються квітковим бізнесом, підтримали ідею. Історики, які спеціалізувалися на вивченні язичництва та культури стародавніх слов’ян, для святкування дня бабусь та дідусів обрали той самий час, що й наші пращури – кінець жовтня.

Раніше ми розповідали, які свята відзначають 27 жовтня і чому цього дня не варто позичати гроші.

Як прийнято відзначати цей день?

У багатьох країнах Європи та США День бабусь та дідусів відзначають наприкінці жовтня, але є також держави, де немає точно затвердженої дати цього свята. Його відзначають по-різному і у різні дні. Найголовніше цього дня – показати старшому поколінню, що вони залишаються важливою частиною життя своїх близьких. Цього дня онуки повинні шанувати своїх бабусь та дідусів, показати, що прислухаються до них і з повагою ставляться до їхнього досвіду та знань.

У це тепле домашнє свято прийнято збиратися всією родиною за святковим столом, пити чай, слухати історії з минулого, які можуть розповісти бабусі та дідусі, і переглядати старі альбоми з фотографіями. Це допомагає краще дізнатися історію свого роду і зрозуміти представників старшого покоління.

Які квіти краще дарувати у День бабусь та дідусів?

Одним із символів цього дня вважаються кімнатні квіти у вазонах, і багато хто вибирає рослини зі змістом. Наприклад, гібіскус символізує процвітання та довголіття, а герань – фінансове благополуччя та стабільність. Якщо подарувати фіалку, то вона позбавить сварок в оселі, а миртове деревце принесе щастя і порозуміння. Хлорофітум матиме практичну дію – очистить повітря від шкідливих домішок, красень оксаліс захистить від самотності, а цикламен позбавить поганих снів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні