Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧим небезпечний сколіоз у зрілому віці: роз'яснює ортопед-травматолог

Чим небезпечний сколіоз у зрілому віці: роз’яснює ортопед-травматолог

Этот материал также доступен на русском языке
Сколіоз прийнято вважати дитячим захворюванням, але воно може завдати чималих проблем і дорослим пацієнтам.

Чому виникає сколіоз у зрілому віці та чи можна зупинити його розвиток, розповів ортопед-травматолог вищої категорії Юрій Шимон.

Яким буває сколіоз?

Сколіоз – це викривлення хребта у правий або лівий бік відносно осі. Найчастіше подібній деформації піддаються грудний та поперековий відділи хребетного стовпа. В основному сколіоз виникає ще в дитячому та юнацькому віці, і нерідко хвороба припиняє свій розвиток із закінченням процесу зростання, не призводячи до серйозних наслідків і представляючи більше естетичний дефект.

Але у деяких випадках патологія здатна прогресувати, викликаючи деформацію всього хребетного стовпа, зміну форми грудної клітки і тазу, а також порушення роботи внутрішніх органів. Зокрема, можуть виникати проблеми з дихальною та серцево-судинною системами, опущення нирок та збої у їх нормальній роботі.

Якщо сколіоз вперше розвивається вже у дорослому або літньому віці, внаслідок хронічних захворювань, остеопорозу та вікових змін хребта, його називають дегенеративним. Найчастіше від сколіозу страждають жінки.

Чому виникає патологія?

Найчастіше точна причина розвитку сколіозу є невідомою. Вважається, що викривлення хребта стає результатом поєднання генетичних та зовнішніх факторів. Спадкова схильність може проявитися під час статевого дозрівання і швидкого зростання організму або пізніше, внаслідок травми, гострого вірусного захворювання, хірургічного втручання.

Також причиною виникнення деформації хребта можуть стати слабкість м’язів або зв’язок, порушення обміну речовин, аномалії розвитку опорно-рухового апарату, плоскостопість, новоутворення, що здавлюють нервові закінчення в спинному мозку, та аутоімунні захворювання, руйнівні кісткові структури (ревматоїдний артрит, системний червоний вовчак).

Додатковими факторами ризику є сидячий спосіб життя, недостатні або надмірні фізичні навантаження.

Читайте також: Як покращити мозковий кровообіг і уникнути небезпеки – консультація лікаря

Як проявляється сколіоз?

Прояви сколіозу залежать від ступеня деформації хребта і стадії захворювання. На початкових етапах розвитку недуги його ознаки майже не помітні. У положенні стоячи може бути помітною легка асиметрія плечей, сосків, лопаток, трикутників талії (вільний простір між талією та опущеними руками людини).

У міру прогресування сколіозу симптоми стають помітнішими. У пацієнта з’являється сутулість, змінюється хода. Грудна клітка деформується, ребра з одного боку западають, з другого виступають вперед, зміни також зачіпають шию і тазову область. У важких випадках одна нога здається довшою за другу за рахунок перекосу тазу. Пацієнт скаржиться на біль у спині, який стає сильнішим після тривалого перебування у стоячому положенні, при фізичному навантаженні. Дегенеративний сколіоз зазвичай також супроводжується ниючим болем у попереку або шиї, головними болями, скутістю у м’язах.

Значне викривлення хребта загрожує дискомфортом у грудях, порушенням дихання та серцевого ритму, проблемами з травленням, запальними процесами у сечостатевій системі.

До якого лікаря звертатися і що призначать?

Лікуванням сколіозу зазвичай займається ортопед-травматолог або лікар-вертебролог. Для підтвердження діагнозу фахівець проводить огляд пацієнта в положенні лежачи, сидячи та стоячи, вимірює довжину рук та ніг, визначає м’язовий тонус, рухливість хребта і суглобів.

Лікування сколіозу у дорослих має бути комплексним: призначаються спеціальні вправи, фізіотерапевтичні процедури, мануальна терапія, лікувальний масаж, прийом вітамінів, харчових добавок, при болі в спині – знеболюючих препаратів, спазмолітиків. Іноді рекомендовано носити ортопедичний корсет.

Якщо сколіоз розвинувся внаслідок травм, різної довжини ніг, плоскостопості або інших факторів, важливо спочатку усунути причину викривлення. Так, у разі укорочених кінцівок це може бути спеціальне взуття або устілки.

Хірургічне лікування сколіозу виконується на останніх стадіях захворювання. Це крайній захід, до якого вдаються, якщо консервативні методи не зупиняють розвиток хвороби.

Як допомогти собі?

Для попередження розвитку сколіозу слідкуйте за поставою та вагою, спіть на ортопедичній подушці та матраці, будьте фізично активними, носіть зручне взуття (за необхідності – ортопедичне).

Ірина Кадченко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні