Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаПільгиЯкими пільгами може користуватись вдова ветерана - роз'яснення юриста

Якими пільгами може користуватись вдова ветерана – роз’яснення юриста

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції написала вдова ветерана військової служби, мешканка міста Києва Лаврентьєва Лариса. Вона запитала, які вона має пільги, і запитує, як має Пенсійний фонд розрахувати їй пільгу.

За Законом про статус ветеранів*, відповідно до статті 7, вдови (вдівці) померлих (загиблих) ветеранів військової служби та члени їхніх сімей, які перебувають на їх утриманні, користуються пільгами, передбаченими пунктами 6-9 статті 6 цього закону.

Це зокрема:

  • 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирної плати) та плати за комунальні послуги (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія та інші послуги), користування квартирним телефоном ветеранами військової служби і членами їх сімей, які проживають разом з ними, в житлових будинках усіх форм власності в межах норм, передбачених законодавством, або 50-відсоткова знижка вартості палива, в тому числі рідкого, в межах норм, встановлених для продажу населенню для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення;
  • першочергове забезпечення житлом осіб, які потребують поліпшення житлових умов (позачергово забезпечуються житлом ветерани військової служби, які при звільненні з військової служби здали державним органам займане ними у військових містечках житлове приміщення та не були забезпечені іншим житловим приміщенням для постійного проживання та яким виповнилося 60 і більше років, а також сім’ї померлих ветеранів);
  • право на безоплатне отримання у власність займаного ними та членами їх сімей житла незалежно від розміру його загальної площі в будинках державного житлового фонду;
  • безоплатний проїзд і перевезення багажу ними та членами їх сімей при переїзді до вибраного місця проживання після звільнення з військової служби в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України та міжнародними договорами України.

Наведеними нормами чинного законодавства встановлено ваше право на отримання комунальних послуг на пільгових умовах та обов’язок комунальних підприємств надавати такі послуги з урахуванням встановлених чинним законодавством пільг.

Таким чином, за наявними документами і розраховується пільга. Очевидно, в Пенсійний фонд потрібно надати ваші квитанції про оплату, або відомості щодо тарифу на послуги, щоб розрахувати пільгу.

Розрахувати вам може лише Пенсійний фонд, враховуючи усі ваші документи, тарифи та інші особливості надання вам комунальних послуг.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

* Закон «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист» № 203/98-ВР від 24.03.1998 р. (редакція від 31.03.2023)

Читайте також: Чим хочуть замінити пільги для ветеранів нинішньої війни – що планується у кабінетах чиновників.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні